Winnaars van de Leesbaarheidsverkiezingen 2022

Gepubliceerd op: 5 maart 2022 15:52

In het kader van de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart zijn de politieke partijen in onze vier gemeentes beoordeeld op de leesbaarheid van hun verkiezingsprogramma.

Leesbaar voor iedereen?

Over een aantal dagen mogen alle Nederlanders van 18 jaar en ouder stemmen. Maar wat betekent dat voor de 2,5 miljoen mensen in Nederland die moeite hebben met lezen, schrijven of rekenen? Stemmen is extra lastig als je niet zo goed kunt lezen. Dan is het bijvoorbeeld moeilijk om te begrijpen waar een politieke partij nu precies voor staat. Moeilijke woorden, vaktermen of ingewikkelde zinnen. Tijdens de beoordeling van alle verkiezingsprogramma’s hebben we hier extra op gelet.

Politieke partijen met de best leesbare verkiezingsprogramma's

De Bibliotheek heeft samen met journalisten Petronella van het Goor, Natalie Overkamp, Annemieke Westphal en Dick Baas alle verkiezingsprogramma’s beoordeeld op vormgeving, woordkeuze en begrijpelijkheid. Hierbij hebben we gelet op duidelijke lettertypes, foto’s en kleurgebruik, maar ook op taalgebruik. De inhoud en de standpunten zijn niet beoordeeld, want de Bibliotheek is onpartijdig. Dit zijn de winnaars per gemeente:

  • SGP in Ermelo: de SGP heeft een overzichtelijk programma, waarbij ze goed gebruik maken van titels, korte alinea’s en opsommingen. Ze hebben een duidelijk lettertype, de zinnen zijn kort en er is weinig beeldende taal. Dit maakt het voor de lezer goed te begrijpen.
  • GroenLinks in Harderwijk: de standpunten van GroenLinks zijn helder gepresenteerd op hun website. Ze hebben nagedacht over woordkeuze, waarbij ze vaktermen uitleggen en voorbeelden gebruiken. Ze hebben gekozen voor korte alinea’s, duidelijke titels, een rustige opmaak met passende foto’s.
  • CDA Lokaal in Nunspeet: in het programma van CDA lokaal is gekozen voor een overzichtelijke opmaak, korte alinea’s en opsommingen. Belangrijke woorden staan vetgedrukt en de foto’s ondersteunen het verhaal. 
  • ChristenUnie in Putten: ChristenUnie heeft veel aandacht besteed aan de vormgeving van het verkiezingsprogramma. Er is gekozen voor korte alinea’s, duidelijke titels en bijpassende foto’s. De tekst is afgewisseld met opsommingen van hun standpunten. 

Gemeenteraadsverkiezingen

Op onze website vind je bijna alle verkiezingsprogramma’s vinden van de deelnemende politieke partijen. Hier is ook de verkiezingskrant in gewone taal te downloaden. In deze krant staat een goede uitleg over stemmen, hoe het werkt en hoe je besluit wat je gaat stemmen. 

Lees de verkiezingsprogramma's van jouw gemeente