Passend lezen

Voor mensen die moeite hebben met lezen, bijvoorbeeld door een visuele of lichamelijke handicap, bestaan er allerlei handige hulpmiddelen om makkelijker te lezen. 


U vindt bij onze bibliotheek grootletterboeken, daisy-roms en luisterboeken. En als lid van de bibliotheek kunt u gratis gebruik maken van audiolezen of de LuisterBieb app.
De Bibliotheekservice Passend lezen biedt u (tegen vergoeding) ook een uitgebreide dienstverlening aan.
Lees hieronder meer over ons aanbod Passend lezen

Audiolezen

Ben je blind, slechtziend of dyslectisch? Of heb je een andere beperking waardoor je niet of moeilijk leest? Dan kun je bij de Bibliotheek terecht voor gesproken boeken. Via www.passendlezen.bibliotheek.nl heb je toegang tot een collectie van maar liefst meer dan 45.000 titels via streaming. Voor jong en oud!
Voor passend lezen heb je een Verklaring Leesbeperking nodig.

Andere leeshulpmiddelen

Voor mensen met een leeshandicap zijn er naast de daisyspeler meer hulpmiddelen om het lezen en/of beluisteren makkelijker te maken. Bijvoorbeeld leeslinealen, leesloepen en vergrotingsapparatuur. Ook voor deze hulpmiddelen kunt u in aanmerking komen voor een vergoeding via uw zorgverzekering.

Bibliotheekservice Passend lezen

De landelijke dienst passend Lezen biedt een uitgebreide dienstverlening aan mensen met een visuele beperking. Ze bieden gesproken boeken, brailleboeken, kranten en tijdschriften in aangepaste vorm. Je kunt je luisterboeken gratis laten thuisbezorgen en ze via een daisy speler beluisteren of online via de app ‘Daisylezer”op uw computer, tablet of smartphone.
Als je gebruik wil maken van de dienstverlening van passend lezen moet je je eerst HIER inschrijven. Het inschrijfformulier bevat tevens een verklaring Leesbeperking die nodig is om gebruik te maken van deze dienstverlening. Lid worden van Passend Lezen kost € 28,- per jaar.

Grootletterboeken

Speciaal voor mensen met een visuele beperking heeft de Bibliotheek een collectie met grootletter boeken. Deze zijn te herkennen aan de grote zwarte G op de rug van het boek. De letters van de tekst zijn bijna 2x groter dan bij een normale druk.

Diasy-rom

Een daisy-rom is een soort luisterboek (een ingesproken boek op cd), maar heeft als voordeel dat u de tekst langzamer kunt afspelen. Hoe snel het boek voorgelezen wordt stelt u zelf in via de daisy-speler waarmee u naar het boek luistert. U kunt met deze speler ook bladeren om te zoeken naar pagina's of hoofdstukken.

Wilt u kennis maken met de daisy-speler? Dat kan. De bibliotheek leent daisyspelers uit zodat u thuis rustig kunt uitproberen of luisteren naar daisyroms een uitkomst voor u is. Een daisyspeler wordt voor 4 weken uitgeleend op een geldige bibliotheekabonnement.

De Bibliotheek heeft in de vestiging Nunspeet een collectie daisy-roms voor volwassenen.  

Verklaring leesbeperking
Voor het lenen van daisyroms moet éénmalig een verklaring leesbeperking ingevuld worden. Met de uitgevers is landelijk afgesproken dat Daisy-roms alleen aan mensen met een leesbeperking mogen worden uitgeleend. U kunt de verklaring leesbeperking invullen aan de balie in de bibliotheek. 

Luisterboeken lenen

Binnen onze bibliotheek zijn in de vestigingen Putten, Harderwijk en Nunspeet luisterboeken op cd te leen. Luisterboeken voor jong en oud!

LuisterBieb app

Ook kunt u gebruiken maken van de LuisterBieb app.
Met een grote collectie bestsellers van bekende auteurs. Van romans tot talencursussen, van thrillers tot kinderboeken. De LuisterBieb bevat honderden luisterboeken.
In de app ziet u altijd het actuele aanbod. Als u de LuisterBieb nog niet gedownload hebt, kunt u ook op www.onlinebibliotheek.nl/luisterbieb een overzicht vinden van de beschikbare luisterboeken.