Passend lezen

Heb je moeite met lezen, bijvoorbeeld door een visuele of lichamelijke handicap? Dan kun je gebruik maken van 'Passend Lezen'. Passend Lezen biedt allerlei handige hulpmidelen om makkelijker te lezen.

Als je lid bent van de Bibliotheek kun je gratis gebruik maken van 87.000 audioboeken. Ook hebben we grootletterboeken in onze collectie. De Bibliotheekservice Passend lezen bied je (tegen vergoeding) ook een uitgebreide dienstverlening aan. Lees hieronder meer over ons aanbod Passend lezen.

Gesproken boeken

Ben je blind, slechtziend of dyslectisch? Of heb je een andere beperking waardoor je niet of moeilijk leest? Dan kun je bij de Bibliotheek terecht voor gesproken boeken. Via https://www.passendlezen.nl/iguana/www.main.cls?surl=home heb je toegang tot een collectie van maar liefst meer dan 87.000 titels via streaming. Voor jong en oud!
Voor passend lezen heb je een Verklaring Leesbeperking nodig.

Luisterboeken lenen

Binnen onze bibliotheek zijn luisterboeken op cd te leen. Luisterboeken voor de jeugd en volwassenen (luisterboeken voor volwassenen zijn te vinden in onze vestigingen Nunspeet en Putten).

Bibliotheekservice Passend lezen

De landelijke dienst passend Lezen biedt een uitgebreide dienstverlening aan mensen met een visuele beperking. Ze bieden gesproken boeken, brailleboeken, kranten en tijdschriften in aangepaste vorm. Je kunt je luisterboeken gratis laten thuisbezorgen en ze via een daisy speler beluisteren of online via de app ‘Daisylezer' op uw computer, tablet of smartphone.
Als je gebruik wil maken van de dienstverlening van passend lezen moet je je eerst HIER inschrijven. 

Luisterbieb

In de nieuwe online Bibliotheek-app vind je zowel e-books als luisterboeken!

Lees verder

Grootletterboeken

Speciaal voor mensen met een visuele beperking heeft de Bibliotheek een collectie met grootletter boeken. Deze zijn te herkennen aan de grote zwarte G op de rug van het boek. De letters van de tekst zijn bijna 2x groter dan bij een normale druk.

Maak kennis met Daisyspeler en Daisyrom

Daisy-roms zijn speciale luisterboeken voor mensen met een visuele handicap of een leesbeperking.
Een daisy-rom is een speciaal soort luisterboek. Het schijfje ziet er hetzelfde uit als een luisterboek op cd. Het verschil is dat een daisy-rom langzamer of sneller kan worden afgespeeld. Verder kunt u er ook in bladeren om te zoeken naar pagina's, net als bij een boek.

Daisyspeler
Voor het optimaal beluisteren van een daisy-rom is een speciaal afspeelapparaat nodig: de daisyspeler. Deze apparaten zijn speciaal gemaakt voor mensen met een leeshandicap, dus met grote knoppen voor het afspelen.
Via de zoekstructuur van de Daisyspeler kan gebladerd (genavigeerd) worden in de tekst naar bijvoorbeeld pagina’s, hoofdstukken en/of rubrieken. Ook kan de afspeelsnelheid, volume en dergelijke geregeld worden.

Kennismakingspakket
U kunt als Bibliotheeklid een gratis kennismakingspakket met een daisyspeler en een aantal daisy-roms (voor volwassenen en jeugd) lenen en uitproberen voordat u tot aanschaf overgaat.

Om een speler te lenen, heeft u een Bibliotheekabonnement nodig. Bibliotheek Noordwest Veluwe leent alleen losse luisterboeken op daisy-rom's voor de jeugd uit. Losse daisy-roms voor volwassenen zijn te leen bij de Bibliotheekservice Passend Lezen.

Verklaring leesbeperking
Het kennismakingspakket is bestemd voor iemand met een leesbeperking. Met de uitgevers is landelijk afgesproken dat Daisy-roms alleen aan mensen met een leesbeperking mogen worden uitgeleend. U kunt bij het lenen van het kennismakingspakket aangeven dat u een leesbeperking heeft.

Andere leeshulpmiddelen

Voor mensen met een leeshandicap zijn er naast de daisyspeler meer hulpmiddelen om het lezen en/of beluisteren makkelijker te maken. Bijvoorbeeld leeslinealen, leesloepen en vergrotingsapparatuur. Ook voor deze hulpmiddelen kunt u in aanmerking komen voor een vergoeding via uw zorgverzekering.