Bieb in Harderwijk houdt kinderen in de zomer op ‘leuke en gezellige’ manier aan het lezen

Gepubliceerd op: 11 juli 2019 14:42

Geef een kind zes weken schoolvakantie en het leesniveau zakt zienderogen. De gruwel voor elke basisschool. Maar na deze zomer, zou dat in Harderwijk wel eens anders kunnen zijn. De bibliotheek Noordwest Veluwe trekt zes donderdagen met kinderen van 8 tot en met 12 jaar op om ze te laten lezen en met taal bezig te zijn. (bron: De Stentor)

,,We beseffen ons dat het vakantie is en het moet dus ook leuk en gezellig zijn”, haast Fatima Essabani zich te zeggen. Ze is een van de kartrekkers voor de zomeractiviteiten en wil geenszins de indruk wekken dat de deelnemers een doodsaaie schoolse dag in de schoenen geschoven krijgen. ,,Een hele dag lezen is natuurlijk ook hartstikke saai. Daar hebben kinderen echt geen zin in. Dus hebben we een heel gevarieerd programma waarbij ook de computer, iPad en een app worden gebruikt.”

Essabani legt uit dat de Bibliotheek door de gemeente is gevraagd deze zomer iets op poten te zetten, waardoor Harderwijkse kinderen gestimuleerd worden te blijven of te gaan lezen. Basisscholen lopen er elk jaar weer tegenaan dat het leesniveau van kinderen na de zomerperiode is gedaald. Schooldirecteur Rob van Leijenhorst van De Brug, beaamt dit. ,,Maar dat geldt ook voor rekenen hoor. Na de vakantie moeten de tafels bijvoorbeeld weer even flink opgepakt worden. En ook het tempo-lezen moet worden opgefrist. Het zou ideaal zijn als kinderen blijven lezen in de vakantie. Maar ook de ouders hoor: blijf voorlezen. En daar hoef je echt geen dagtaak van te maken.”

De Bibliotheekmedewerkster weet dat in de vakantie de prioriteiten vaak niet liggen bij schoolse zaken, zoals lezen. ,,Daarom geven we de kinderen niet een boek en zetten ze aan het lezen. Het is best veel gevraagd om hier de hele dag te zitten, dus kiezen we voor veel variatie. We doen taalspelletjes om te prikkelen en uit te dagen. Maar ook gaan ze met een app aan de slag om zelf een verhaal te bedenken en te schrijven en daar foto's bij te maken. JOGG Harderwijk helpt mee met beweegspelletjes, we hebben quizvragen, leuke tijdschriften en allerlei opdrachtjes. Tussendoor doen we gekke dingetjes om het leuk en gezellig te houden.” 

Leesbevordering toejuichen
Lenneke Klören, leerkracht groep 8 van Alfons Ariëns, juicht elke vorm van leesbevordering toe. ,,Het zou geweldig zijn als dat lukt. Maar de vraag is hoeveel kinderen je hiermee bereikt. Lezen staat onderaan hun lijst. Maar alles wat het bevordert, is mooi meegenomen.”  
Het zit hem volgens Klören niet alleen in de zes weken vakantie. ,,Ik geloof best dat de vakantie de boel verergert, maar ook in die andere 46 weken is het bedroevend gesteld met het lezen van kinderen. Ze hebben duizend andere dingen om zich heen op schermen. Alles moet snel, korte prikkels, veel afwisseling. Ze hebben geen geduld om lezen te ontdekken. Terwijl met een boek een hele wereld voor je kan opengaan. Het kan mooier zijn dan een film.” 

 

bron: De Stentor, foto: Fatima Essabani verzekert dat kinderen komende zomer geen doodsaaie schoolse dagen tegemoet gaan. Het moet vooral leuk en gezellig blijven om met taal bezig te zijn. © Ruben Schipper