Stadsdichter Harderwijk

De 22 -jarige Harderwijker Timo Verbeek is sinds januari 2021 de Stadsdichter van Harderwijk. Volgens voorzitter Hijnberg is de Stadsdichter de vertolker van alle gebeurtenissen en bijzondere bijeenkomsten en herdenkingen in Harderwijk en Hierden. Hij mag naar eigen stijl invulling geven aan zijn opdracht. Zijn gedichten worden net als die van zijn voorgangers geplaatst op de website www.stadsdichterharderwijk.nl.

Over Timo Verbeek

Al sinds kleins af aan lees ik graag. Naast dat lezen mij plezier gaf, was het ook een aanjager om zelf te gaan schrijven. Dit begon met enkele gedichten in schoolschriften, en evolueerde naar een eigen zelf-uitgebrachte dichtbundel (Titel: Het grote niets).

Tijdens mijn Kunst & Economie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht ben ik door keuzevakken als Storytelling en Schrijfvaardigheid ook korte verhalen (proza) gaan schrijven.

Naast dat ik mij op mijn studie doorontwikkelde heb ik twee keer meegedaan aan Kunstbende – een kunstcompetitie voor jongeren – in de categorie Taal (2018/2019) en Muziek (2019). Vanuit die ervaring ben ik onder andere gevraagd om op te treden op het International Music Meeting Festival (2019) en Onbederf'lijk Vers, een poëziefestival in Nijmegen.

2020, en 2021 waren relatief rustig betreffende activiteiten, mede door Covid-19. Wel ben ik altijd door wezen schrijven. En nu ligt er een eervolle uitdaging als stadsdichter van mijn geliefde Harderwijk voor de boeg.

Waarom heb je je opgegeven als kandidaat voor het stadsdichterschap?

Bij poëzie hebben mensen al snel een behaald beeld voor zich. Ik wilde echter een nieuw geluid laten horen. Met mijn stijl – een combinatie van vrije vers, spokenword en rap – hoop ik een nieuw licht te kunnen schijnen op de huidige verjonging van de poëzie. Grote voorbeelden van mij zijn Tim Hofman en Derk Otte. Die schrijvers durven te spelen met de wetten en regels van wat poëzie kan zijn. Ook luister ik veel naar Nederlandstalige rap zoals: Fresku, Sticks en Typhoon. Samen hebben deze twee groepen mij geïnspireerd en gemotiveerd om doormiddel van het stadsdichterschap een podium voor mijn eigen stijl te zoeken.

Daarnaast voel ik mij als ‘Harderwieker’ zeer verbonden met de stad. En hoe vet is het dat je door deze erefunctie de kans krijgt om te mogen schrijven over de gebeurtenissen in de stad waar je een enorme klik mee hebt?

Wat hoop je te bereiken tijdens je stadsdichterschap?

Het zou mij super gaaf lijken om anderen, jong en oud, te kunnen inspireren om een pen op te pakken of hun (poëtische) hobby verder te professionaliseren. Dit wil ik onder andere doen door (hopelijk) een voorbeeldfunctie te zijn, maar verder lijkt het mij in de toekomst mega tof om mensen op een bepaalde manier te onderwijzen in de wonderwereld van de woordkunst.

Wat zou je willen zeggen voor toekomstige kandidaten voor het stadsdichterschap?

Je twijfels aan de kant te zetten en het gewoon doen! Zelf ben ik overgehaald door de vorige stadsdichter Henk Ruiter tijdens een goed gesprek in de Harderwijkse horeca. Ik had namelijk nogal wat twijfels over de publieke rol en het imago van een stadsdichter. Daarnaast ondervind ik tijdens het schrijven van teksten regelmatig diverse uitdagingen door mijn dyxlectie. Maar ondanks deze zaken heb ik mij gewoon maar kandidaat gesteld. En daar ben ik nu mega blij mee!

(Foto Timo - Ton Pors)

Junior stadsdichter Harderwijk

Naomi Ramaker werd in 2016 benoemd tot de eerste junior-stadsdichter van Harderwijk. Zij was winnaar van het 'Dichter in de klas'-project waaraan 44 schoolgroepen hebben meegedaan. Haar winnende gedicht was 'Het water'.

De jury schreef over dit winnende gedicht:"Het prikkelt en je wordt nieuwsgierig. Er zit een mooie wending in het gedicht en het ritme is verrassend goed. Een intrigerend gedicht."

Vanaf 2016 zit Naomi op het CCNV. Ze houdt erg van de natuur, leest graag en speelt van jongs af aan met veel plezier toneel. Haar droom is om met haar gedichten zo veel mogelijk mensen te raken.

De juniorstadsgedichten van Naomi kun je terugvinden op www.stadsdichterharderwijk.nl onder het tabblad Juniorstadsdichter. Naomi is ook te vinden op Instagram.  Zij heeft inmiddels twee gedichtenbundels gepubliceerd: Dansen met woorden – Gedichten over het leven (2017) en Heelalwetend kijken de sterren op ons neer (2019).