Dorpsdichter Nunspeet

Willemijn Hannessen is op 26 juni 2021 geïnstalleerd als eerste Dorpsdichter van Nunspeet. Willemijn werd al eerder dit jaar gekozen als Dorpsdichter in de door Bibliotheek Noordwest Veluwe georganiseerde verkiezing, maar in verband met coronamaatregelen liet haar installatie en eerste publieke optreden nog even op zich wachten. Op 26 juni was het eindelijk zover en werd Willemijn bij Boekhandel Osinga, in het bijzijn van wethouder Marije Storteboom en de jury, geïnstalleerd.

Willemijn Hannessen

Willemijn Hannessen is met 22 jaar de jongste dorpsdichter in de regio. Ze is docent Nederlands en geboren en getogen Nunspeter. In haar vrije tijd is ze graag bezig met muziek, taal en dans. Daarnaast schrijft ze al van kleins af aan gedichten. "Mijn dichterschap is begonnen toen ik klein was, ik vond het heerlijk om verhalen te verzinnen en op te schrijven. Langzamerhand veranderde het schrijven van teksten naar gedichten. Kortere stukken tekst met woordspelingen die soms in verbinding stonden met rijm. Tijdens mijn opleiding tot docente Nederlands ben ik dit pas verder gaan ontwikkelen. Ik merkte toen meteen dat dit onderdeel mijn interesse had. Nu ben ik 1 jaar echt actief bezig met dichten en er zijn periodes dat ze maar blijven komen, ook periodes dat het wat minder is. Het leuke aan taal is, is dat je het kan maken en brengen zoals jij dat wil."

Dorpsdichter Nunspeet

Met een Dorpsdichter in Ermelo en Putten en een Stadsdichter in Harderwijk besloot Bibliotheek Noordwest Veluwe samen met de gemeente Nunspeet in 2020 dat het hoo tijd was voor een Dorpsdichter Nunspeet. In samenwerking met Stichting Muurgedichten Nunspeet begon de zoektocht, waar belangstellenden zich voor konden aanmelden. Zes kandidaten zonden een motivatie en twee gedichten in. Een deskundige jury heeft deze beoordeeld, waarbij Willemijn Hannessen tot winnaar werd uitgeroepen. Met een benoeming tot Dorpsdichter Nunspeet draagt Willemijn de komende drie jaar bij aan de beleving van Nunspeet als culturele gemeente. Ze zal op haar eigen wijze aandacht vestigen op diverse gebeurtenissen en activiteiten in de gemeente. "Hoe gaaf is het dat ik als dichter ervoor kan zorgen dat inwoners van de gemeente Nunspeet een beeld vormen over een bepaald onderwerp. Het allermooist zou zijn als mensen hun beelden delen en zo
in verbinding met elkaar komen te staan; dit beschouw ik dan ook als mijn doel."