Leeskring opstarten

Wil je af en toe wat anders lezen en met anderen hierover praten? In een leesgroep (ook wel leeskring of leesclub) kan dit. En je hebt indirect een reden om het boek écht uit te lezen. Lees hier alle informatie over het opstarten van een leeskring.

Samen met anderen een boek bespreken is ontzettend waardevol. Iedere lezer neemt zijn eigen ervaringen mee, het boek krijgt zo meer diepgang. Leden van een leesgroep vinden het fijn om ervaringen uit te wisselen. Zo komen er mooie gesprekken op gang en blijft het boek beter en langer ‘hangen’. 

Elke leeskring bepaald zelf welke boek er gelezen wordt.

Zelf een leeskring starten?

Je kunt met een aantal boekliefhebbers je eigen leeskring opstarten. Maak afspraken over wat jullie willen en verwachten van de bijeenkomsten. Wat voor boeken willen jullie lezen, hoe vaak komen jullie bij elkaar? Doen jullie dit om beurten bij elkaar thuis of op een vaste plek zoals het buurthuis of een café? Belangrijk is ook om te bespreken wat je gaat doen op de momenten dat je als leeskring bij elkaar bent. Een kleine taakverdeling is handig en helpt. Als er financiële onkosten zijn maak je hier natuurlijk ook afspraken over.

Wat doet de leeskring?

Een leeskringis een kleine groep mensen, die gedurende een periode van zes tot acht weken hetzelfde boek leest. Je komt daarna samen om te praten en te discussiëren over het boek. Het uitwisselen van vragen zet aan tot denken en levert mooie gespreksstof op. Dit geeft een extra dimensie aan het boek en de schrijver.  

Meerdere exemplaren van één titel

Als leeskring wil je kunnen beschikken over meer exemplaren van één titel. Op basis van een geldig leeskringabonnement van Bibliotheek Noordwest Veluwe kun je gebruikmaken van de collectie van Rijnbrink. Er kan via de website mijnleesclub.nl gereserveerd worden uit een ruim aanbod (400 veelgelezen titels). De boeken worden jaarlijks geactualiseerd.

Leeskringabonnement

Alleen met een geldig leeskringabonnement van Bibliotheek Noordwest Veluwe kan een leeskring gebruikmaken van deze dienstverlening aan leeskringen door Rijnbrink. Onder abonnementen en tarieven is meer informatie over dit abonnement en de voorwaarden te vinden. De boeken worden in een leeskringtas bij een bibliotheekvestiging naar keuze afgeleverd.

Op zoek naar een leeskring?

Een paar keer per jaar organiseren wij samen met Senia informatiemomenten voor mensen die geïnteresseerd zijn om mee te doen met een leeskring van Senia. Houd hiervoor vooral de agenda op de website in de gaten. Senia maakt handige keuzelijsten en leeswijzers voor leesgroepen. Op deze website lees je daar meer over.   

Meer informatie

Voor vragen, ideeën of  meer informatie: info@bibliotheeknwveluwe.nl