Week van de Mediawijsheid

De Week van de Mediawijsheid (5 t/m 12 november 2021) heeft dit jaar als thema: Samen Sociaal Online. Heel Nederland staat stil bij wat we écht belangrijk vinden in de online wereld. De Bibliotheek Noordwest Veluwe organiseert deze hele week leuke, mediawijze activiteiten. Voor kinderen, jongeren en ouders!

Leestips

Na de webinar nog meer lezen over het online gedrag van je kind?

Pubers achter hun schermen - Aletta Smits

Aletta Smits geeft in de Week van de Mediawijsheid (5 t/m 12 november 2021) op een boeiende manier een kijkje in het brein van een puber. Een brein dat voor veel volwassenen onbegrijpelijk is. Op een cabaret-achtige manier neemt zij haar publiek mee in de belevingswereld van een puber en zijn/haar omgeving.

Minicursus Nepnieuws ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet…!’

Vanaf woensdag 10 november start er een Minicursus Nepnieuws in het Digilab in Nunspeet. Kun jij echte feiten en onzin uit elkaar houden? Van broodje-aapverhalen tot bizarre weetjes. Door aan de slag te gaan met film, fotografie en nepnieuws, ontwikkel jij jouw eigen kritische blik.

Minecraft Challenge - Maak een zelfportret in Minecraft!

In november is het de Week van de Mediawijsheid. Een mooi moment om te reflecteren op je gedrag op sociale media. Selfies maken doet iedereen, maar wat laat jij van jezelf zien?

Landelijk webinar - Samen sociaal online

Tijdens deze webinar op 9 november neemt Denise Bontje van Mediasmarties.nl ouders mee in het mediagebruik van kinderen tot 12 jaar. In hoeverre is er sprake van balans? Hoe sociaal zijn social media eigenlijk? Waar leg je de grens voor online of offline contact en hoe praat je met je kind over media? Welke media kun je daarvoor gebruiken?

Waterstrijders

Ben jij heldhaftig? Ga je een uitdaging niet uit de weg? Doe dan mee met de gratis online game 'De Waterstrijders!'. 

De Waterstrijders is een spannende game waarin je de strijd met het water aangaat. Door het oplossen van verschillende raadsels en puzzels help je Jan de loodgieter zijn Slydrecht te redden van een dreigende overstroming.

Educatief aanbod groep 4 en 5: Boevenles

Tijdens deze workshop gaan de leerlingen als echte speurneuzen aan het werk. Aan de hand van een misdaad worden zij om hulp gevraagd door een politieagent. Er zijn verschillende opdrachten in de vorm van puzzels waardoor er steeds meer verdachten afvallen. Gezamenlijk vinden de leerlingen de dader.

Educatief aanbod groep 7 en 8: MediaMasters

MediaMasters is een spannende, gratis serious game over de kansen en gevaren van (digitale) media, speciaal voor groep 7 en 8. Door het spelen van de game bouwen leerlingen basiskennis op over mediawijsheid. Hoe ga je mediawijs om met WhatsApp, online pesten, cybercriminaliteit en gamen?

Minecraft XL Bouwwedstrijd 2021

Op zaterdag 13 november kunnen Minecraft-fans hun hart weer ophalen tijdens de Minecraft XL Bouwwedstrijd georganiseerd door de Bibliotheek Noordwest Veluwe, Cultuurkust en Sterk Techniekonderwijs Noordwest Veluwe. Jongens en meiden tussen de zeven en vijftien jaar worden ook dit jaar weer uitgedaagd om in teams de meest originele creaties te maken. De inschrijving is gestart!

Landelijk webinar Jongeren, internet en opvoeden #hoedan?

Op donderdag 11 november neemt Jacqueline Kleijer, mediapedagoog bij Bureau Jeugd en Media ouders in vogelvlucht mee in de uitdaging waar je als opvoeder voor staat in dit online tijdperk. ‘Wat doen jongeren online? Én wat doet dat met hen?’ Ouders krijgen praktische inzichten en opvoedingstips die zij meteen in de praktijk kunnen toepassen over schermtijd, online seksualiteit, cyberpesten. En hoe houd je alles in balans?

Geen inschrijfkosten tijdens de Week van de Mediawijsheid

Tijdens de Week van de Mediawijsheid krijg je de gelegenheid om een lidmaatschap af te sluiten bij de Bibliotheek, waarbij je geen
inschrijfkosten
hoeft te betalen.
 
Het jeugdabonnement is gratis tot en met 17 jaar. Met het jeugdabonnement mag je alle jeugdmaterialen lenen: boeken, e-books, dvd's, luisterboeken entijdschriften.

Abonnement 18+
Voor € 54,- per jaar maak je gebruik van het totale aanbod. CJPpas-houders ontvangen €10,-korting op dit abonnement.