Thema #WvdM17 – Generatie Media: samen mediawijs

De huidige generatie kinderen en jongeren groeit op in een wereld vol media. Een wereld waarin je slechts een smartphone nodig hebt om dagelijks op ontdekkingsreis te gaan.Waarin je eenvoudiger met elkaar in contact kan komen dan ooit tevoren. Maar behalve deze eindeloze mogelijkheden, zijn er ook risico’s. Van cyberpesten tot nepnieuws en radicalisering. De manier waarop we ons online gedragen, kan uiteindelijk grote maatschappelijke gevolgen hebben.

Hierover moeten we met elkaar in gesprek, maar dat is niet altijd even makkelijk. Omdat we elkaar niet begrijpen, een andere ‘taal’ spreken of de mediawijze skills missen om tot de kern door te kunnen dringen. 

Van 17 tot en met 24 november worden docenten, professionals, ouders, kinderen en jongeren opgeroepen om zowel thuis als in de klas samen in gesprek te gaan over ons online gedrag en mediawijze vaardigheden. Zodat we elkaars leefwerelden beter leren begrijpen en de volgende stap kunnen zetten richting een generatie die klaar is voor een mediawijze toekomst.

De bibliotheek organiseert allerlei leuke mediawijze activiteiten in deze week. 

Peuter en Kleutercafé – QR codes

Een activiteit voor peuters en kleuters op het gebied van nieuwe digitale media.

Ukkies kunnen met behulp van QR code kaarten gemakkelijk digitale prentenboeken bekijken op een tablet in de bibliotheek.

Sociale Media voor Senioren

In deze interactieve workshop neemt onze docent u mee in de fascinerende wereld van de sociale media. U maakt kennis met de verschillende apps en leert ermee werken.

Termen als ‘tweet’, ‘like’ en ‘hashtag’ zullen u daarna niet meer onbekend zijn!

MediaMasters

MediaMasters is het grootste project op het gebied van mediawijsheid voor groep 7 en 8 in Nederland.

De MediaMasters Game is een crossmediale game voor in de klas en thuis. Spelenderwijs maken de leerlingen kennis met de kansen en de gevaren van media.

Minion Robots maken

Knutsel je eigen Minion Robot met een Kinder Surprise ei! 

Ben jij gek op Minions en vind je knutselen leuk? Maak dan je eigen Minion uit de film Discpicable Me van een verrassingsei – cocon en allerlei accesoires. Als je klaar bent met knutselen dan kun je van de Minions een Stop Motion filmpje of een stripverhaal maken met de iPad.

Omgekeerde Universiteit, Haal meer uit uw smartphone!

Heeft u een smartphone, maar heeft u het idee dat u nog niet alles eruit haalt wat erin zit?

Kom dan op donderdag 23 november naar de Omgekeerde Universiteit bij SWN in Veluvine Nunspeet. Laat u bijpraten door leerlingen van het Nuborgh College en vraag maar raak!

Agenda activiteiten Week van de Mediawijsheid

 1. Presentatie boeken en films in het kader van de Week van de Mediawijsheid

  Presentatie boeken en films / thema Generatie Media: samen mediawijs. Van vrijdag 17 t/m vrijdag 24 november is het de Week van de Mediawijsheid. In de vestigingen van Bibliotheek Noordwest Veluwe is er...

  17 november 2017 t/m 24 november 2017

  Alle vestigingen

  17 nov t/m 24 nov

 2. Fotowedstrijd: Kijk, mijn digitale wereld

  In het kader van de Week van de Mediawijsheid organiseren wij een fotowedstrijd met als onderwerp: 'Kijk, mijn digitale wereld'. De winnaar wint een workshop Natuur- en buitenfotografie door fotograaf...

  17 oktober 2017 t/m 20 november 2017

  17 okt t/m 20 nov

 3. Sociale Media voor Senioren

  In deze interactieve workshop neemt onze docent u mee in de fascinerende wereld van de sociale media. U maakt kennis met de verschillende apps en leert ermee werken. Termen als ‘tweet’, ‘like’ en ‘hashtag’...

  Van 10:00 tot 12:00

  Bibliotheek Putten

  di 21 nov

 4. Peuter en Kleutercafé - QR codes

  Een activiteit voor peuters en kleuters op het gebied van nieuwe digitale media. Ukkies kunnen met behulp van QR code kaarten gemakkelijk digitale prentenboeken bekijken op een tablet in de bibliotheek....

  Van 14:00 tot 16:00

  Bibliotheek Nunspeet

  wo 22 nov

 5. Minion Robots maken

  Knutsel je eigen Minion Robot met een Kinder Surprise ei! Ben jij gek op Minions en vind je knutselen leuk? Maak dan je eigen Minion uit de film Discpicable Me van een verrassingsei – cocon en allerlei...

  Van 15:30 tot 17:00

  Bibliotheek Harderwijk, Havendam 56

  wo 22 nov

 6. Omgekeerde Universiteit, Haal meer uit uw smartphone!

  Heeft u een smartphone, maar heeft u het idee dat u nog niet alles eruit haalt wat erin zit? Kom dan op donderdag 23 november naar de Omgekeerde Universiteit bij SWN in Veluvine Nunspeet. Laat u bijpraten...

  Van 15:00 tot 17:00

  SWN, Veluvine Nunspeet

  do 23 nov

Agenda

Fotowedstrijd: Kijk, mijn digitale wereld

In het kader van de Week van de Mediawijsheid organiseren wij een fotowedstrijd met als onderwerp: 'Kijk, mijn digitale wereld'.

De winnaar wint een workshop Natuur- en buitenfotografie door fotograaf Ernst Dirksen voor twee personen.

Presentatie boeken en films / thema Generatie Media: samen mediawijs

In de vestigingen van Bibliotheek Noordwest Veluwe is er in de Week van de Mediawijsheid speciale aandacht voor het thema Generatie Media: samen mediawijs.

Er zijn in de bieb presentatietafels ingericht met diverse media om het thema van dit jaar extra onder de aandacht te brengen. Op de Multitouchtafels in Harderwijk, Ermelo, Putten en Nunspeet staan trailers van de 7 beste films over mediawijsheid die je gezien MOET hebben!