Europese Literatuurprijs 2019

Details:

De longlist van de Europese Literatuurprijs 2019 is op 4 maart 2019 bekendgemaakt. Twaalf onafhankelijke Nederlandse boekhandels hebben twintig titels geselecteerd die naar hun oordeel tot de beste Europese romans behoren die in 2018 in het Nederlands zijn verschenen. De romans zijn uit tien verschillende talen vertaald.
Op 18 juni 2019 werd de shortlist in Spui25 in Amsterdam bekendgemaakt.
De vakjury bestaat dit jaar uit juryvoorzitter en auteur Abdelkader Benali, auteur en literair criticus Thomas Heerma van Voss, ELP-laureaat en literair vertaler Paula Stevens, en boekhandelaren Janna Navis (Dominicanen, Maastricht) en Demir Lugonja (Van Piere, Eindhoven).
De winnaar is op 3 november op het Crossing Border festival in Den Haag bekendgemaakt.

Winnaar:

Genomineerd:

Geir Gulliksen - Het verhaal van een huwelijk

Het verhaal van een huwelijk is een rauwe, zinnelijke en bijna voyeuristische roman over het verbond tussen twee mensen die op zoek zijn naar geluk en van wie er één tot de pijnlijke conclusie komt dat dit elders te vinden is.
Hoe het kon dat zijn vrouw verliefd werd op een ander na twintig jaar gelukkig getrouwd te zijn? In een poging om te begrijpen wat er met zijn gezin is gebeurd, doet de verteller Jon verslag van het pijnlijke verval van zijn huwelijk. Hij probeert hun relatie vanuit haar perspectief te bekijken, ook al beseft hij dat dit onmogelijk is. Hoe kun je ooit een andere persoon helemaal kennen? Wat is liefde eigenlijk? Is het wel mogelijk om slechts één grote liefde te hebben en te behouden?

Ali Smith - Winter

Éric Vuillard - De orde van de dag

Marek Šindelka - Materiaalmoeheid

Longlist: