taalhuis

Het Taalhuis is er voor iedereen met een taalvraag. Voor geboren en getogen Nederlanders en voor mensen die al langer in Nederland zijn. Alle taalvragen voor volwassenen onder één dak. Wil je in een groep les krijgen of liever alleen met een taalmaatje? Samen zoeken we naar de beste mogelijkheden. En je hoeft geen lid van de bibliotheek te zijn om naar een Taalpunt te komen.

Voor wie is het Taalhuis
Het Taalhuis is opgezet voor mensen die graag de Nederlandse taal willen leren en oefenen. Je kunt specifieke taalvaardigheden leren, bijvoorbeeld lezen of schrijven voor je werk, dagelijks leven, studie of omdat je je kinderen beter wilt helpen.
Dit kan één-op-één zijn of in een groepje. Je hoeft geen lid van de bibliotheek te zijn om naar het taalspreekuur te komen.
Het Taalhuis is er niet voor mensen die verplicht moeten inburgeren. Als je verplicht moet inburgeren dan kun je wel gebruik maken van de materialen in de bibliotheek of oefenen op de computer. We kunnen je niet verder helpen aan een taalvrijwilliger.

Taalspreekuur
Tijdens de wekelijkse taalspreekuren in de bibliotheek kunnen deelnemers en taalvrijwilligers terecht voor vragen, verdere begeleiding en adviezen. Bezoekers kunnen in gesprek gaan met de taalcoördinator. Afhankelijk van de persoonlijke situatie en wens kan deze zoeken naar een passend taalaanbod. Dit kan om bijscholing van enkele taalvaardigheden gaan, advies voor een scholing bij een professionele organisatie, ondersteuning door een taalvrijwilliger, een cursus digitale vaardigheden of bijvoorbeeld een praatgroep. Informeer naar de mogelijkheden in de bibliotheek of kijk op de digitale agenda voor de actuele taalspreekuren.

Bijscholing brengt je verder!
De voordelen van een goede beheersing van de Nederlandse taal zijn enorm groot. Je wordt beter in het:
• begeleiden van je kinderen bij hun ontwikkeling
• bijhouden van je eigen administratie
• vergroten van je kansen op het vinden van een (betere) baan
• schrijven van een brief of email

Tijdens de bijscholing leer je nieuwe mensen kennen en je zelfvertrouwen kan er enorm van groeien. Geef je op via taalhuis@bnwv.nl of bel 0657512983.

Nederlands als moedertaal
Veel mensen schamen zich om toe te geven dat zij moeite hebben met lezen of schrijven. Vooral mensen die goed Nederlands spreken kunnen het aardig verdoezelen. Zij hebben allerlei smoesjes bedacht om maar niet te hoeven lezen: ‘dat formulier vul ik thuis wel in’ of ‘ik ben mijn leesbril vergeten’. De omgeving moet heel alert zijn op deze signalen en ook durven om dit bespreekbaar te maken. Weg met het taboe op laaggeletterdheid!  Kent u iemand die minder taalvaardig is? Neem hem of haar eens mee naar het Taalhuis in de bibliotheek. Ook als Nederlands je moedertaal is.

Anderstaligen
Voor mensen die de Nederlandse taal op latere leeftijd hebben geleerd zijn er ook mogelijkheden binnen de bibliotheek. De uitspraak, conversatie en de grammatica blijven struikelblokken waarvoor veel voor geoefend moet worden.

Speciale collectie
In Bibliotheek Harderwijk, Nunspeet, Putten en Ermelo is een Taalpunt aanwezig. Dit is een speciale collectie om Nederlands te oefenen. Zo zijn veel bestsellers herschreven in begrijpelijke taal. Deze materialen mogen door iedereen gebruikt worden.

Kosten
Gebruik maken van het Taalhuis is gratis. Je hoeft ook geen lid van de Bibliotheek te zijn. Als je de materialen mee naar huis wil nemen, is een abonnement wel noodzakelijk.

Taalvrijwilliger worden
Vind je het leuk om met de Nederlandse taal bezig te zijn? Binnen het Taalhuis krijg je een degelijke scholing van 4 dagdelen aangeboden. Zo leer je omgaan met geschikte werkwijzen en materialen om volwassenen te helpen bij de leervraag.
Je kunt ook taalvrijwilliger worden als je al werkt of studeert en graag iets voor een ander wil betekenen. Over je inzet en werktijden valt goed te praten. Taalvrijwilliger worden? Bel voor informatie met Fatima Essabani 06-57512983 of meld je hieronder aan via het formulier.

Samenwerken
Het Taalhuis is een initiatief van de gemeenten Harderwijk, Nunspeet, Ermelo en Putten. Samen met ZorgDat, Welzijn Ermelo, Welzijn Putten en Servicepunt Vrijwilligers Nunspeet, ROC Landstede, TopTaal en Stichting Lezen & Schrijven. Samen willen wij laaggeletterdheid verminderen. Ook andere organisaties zetten zich graag in voor het Taalhuis. Iedere organisatie doet dit vanuit zijn natuurlijke kracht en mogelijkheden.