Week van de Alfabetisering

Gepubliceerd op: 2 september 2019 13:46

Van 9 t/m 15 september is het de Week van de Alfabetisering met aandacht voor het thema laaggeletterdheid. Gedurende deze week zijn er overal in het land taal- en rekenactiviteiten. Ook Bibliotheek Noordwest Veluwe organiseert diverse activiteiten, zoals een makkelijk te lezen Stadswandeling in Harderwijk, de Taalkraam in Ermelo, Harderwijk, Nunspeet en Putten, en Voorlezen en Knutselen voor kinderen van 3 tot 8 jaar.

Week van de Alfabetisering
2,5 miljoen volwassenen in Nederland zijn laaggeletterd. Zij lopen tegen een heleboel problemen aan. Denk aan solliciteren. Een bijsluiter lezen. Geldzaken bijhouden. Maar ook je kind voorlezen. En in veel gevallen kunnen zij ook niet goed met een computer overweg. Met grote gevolgen op het gebied van geld, werk, gezondheid en gezinsleven.
Stichting Lezen & Schrijven organiseert van 9 t/m 15 september de Week van de Alfabetisering om hiervoor aandacht te vragen. www.weekvandealfabetisering.nl

Stadswandeling in Harderwijk
Van maandag 9 t/m zondag 15 september kan in Harderwijk een makkelijk te lezen Stadswandeling gelopen worden. De routebeschrijving en kaart zijn in de Week van de Alfabetsering te downloaden op deze website.

Taalkraam in Ermelo, Putten, Nunspeet en Harderwijk
Samen met de lokale welzijnspartners spreken wij willekeurige voorbijgangers aan om met hen in gesprek te gaan over een geletterd Nederland. Weg met het taboe op laaggeletterdheid! Dit doen wij 's ochtend van 9.00 tot 11.00 uur tijdens en rondom de weekmarkten van Ermelo (dinsdag 10 september), Putten (woensdag 11 september) en Nunspeet (donderdag 12 september). In Harderwijk staan wij op woensdagochtend in winkelcentrum Stadsdennen.

Voorlezen en knutselen
Op woensdag 11 september wordt er weer voorgelezen! Kinderen van 3 tot en met 7 jaar mogen komen luisteren naar het voorlezen van gedichten, versjes of verhalen, taalspelletjes doen en creatief knutselen met letters en woorden. Deze extra lange voorleesmiddag vindt plaats in de Bibliotheken Harderwijk, Ermelo en Nunspeet van 14.00 – 16.00 uur en in Elspeet van 15.00 - 16.00 uur.
Vanaf 11 september wordt in Bibliotheek Harderwijk elke woensdagmiddag voorgelezen en geknutseld van 14.00 – 15.00 uur. In Servicepunt Drielanden is dit elke eerste woensdag van de maand.