Taalheld genomineerd!

Gepubliceerd op: 5 september 2017 14:57

Onze Marian van Ommen uit Nunspeet is genomineerd voor de Taalheldenverkiezing 2017 van aanstaande vrijdag 8 september!!

Taalheldenverkiezing 2017
De Taalheldenverkiezing is een initiatief van de Stichting Lezen & Schrijven.

Het zijn sowieso allemaal helden, de mensen die zich jarenlang inzetten om mensen in Nederland geletterd te maken. Een paar van hen vallen extra op. Omdat ze zo actief zijn dat je niet om ze heen kunt. Omdat ze het verschil hebben gemaakt in het leven van een laaggeletterde, of zelf de stap hebben gezet weer naar school te gaan (www.weekvandealfabetisering.nl/taalheldenverkiezing)

Prinses Laurentien ontwikkelde samen met een groep voormalig laaggeletterden de criteria waar een TaalHeld aan moet voldoen. In de beschrijving van de bijzondere inzet moeten één of meerdere van onderstaande motivaties en criteria terugkomen:

Inspiratie:
De TaalHeld:
- is een inspiratiebron voor velen; 
- verbindt op creatieve wijze mensen die een bijdrage kunnen leveren aan de aanpak van laaggeletterdheid;
- helpt het taboe rond laaggeletterdheid te doorbreken;
- denkt altijd eerst aan anderen;
- laat mensen in hun waarde en biedt een luisterend oor.

Successen:
De inzet van de TaalHeld levert aantoonbaar resultaat op dat:
- bijdraagt aan de toename van sociale inclusie van taalstudenten;
- helpt bij het voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid en/of het verbeteren van de samenwerking van verschillende partijen op dit gebied.

Daadkracht:
De TaalHeld:
- is gedreven en daadkrachtig;
- werkt binnen eigen vermogen gepassioneerd aan het voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid.

 

Marian van Ommen (taalvrijwilliger in Nunspeet)
Je bent een taalheld omdat je heel persoonlijk werkt en je heel betrokken bent bij de deelnemers en de vrijwilligers. Je houdt intakes met deelnemers en taalmaatjes. Dit zijn veel inburgeringsplichtigen maar ook andere mensen. Je bijt je als een echte pitbull vast in het ondersteunen van de deelnemers. Je gaat er altijd vol tegenaan en zorgt dat iedereen goed geholpen wordt. Je motiveert anderen om ook te gaan helpen zodat mensen altijd goede begeleiding krijgen. Zo heb je voor een deelnemer die geen enkel woord Nederlands spreekt een tolk geregeld en heb je haar aangemeld bij een formele taalaanbieder omdat ze daar het beste op haar plaats zit. Het aantal vrijwilligers is in een jaar tijd verdubbeld en daar heb jij een belangrijke rol in gespeeld. Voor de deelnemers geldt sinds kort zelfs een wachtlijst! Je sluit aan bij bestaande initiatieven, legt je oren goed te luister en maakt logische verbindingen tussen organisaties. Zo ontstaan mooie samenwerkingen en worden meer mensen beter geholpen. Daarom ben je een echte Taalheld!