Stemperiode NS Publieksprijs 2017 gestart

Gepubliceerd op: 26 oktober 2017 14:15

De NS Publieksprijs is de prijs voor het beste boek, gekozen door het publiek. Het winnende boek mag zich Boek van het Jaar noemen. De stemperiode loopt van 25 oktober t/m 22 november 2017. Het winnende boek wordt op woensdagavond 22 november 2017 bekendgemaakt.

Een comité van boekverkopers en bibliothecarissen kiest uit een groslijst van de meest populaire boeken van het afgelopen jaar (tussen juni 2016 en juni 2017) zes boeken: de zes nominaties. Je kunt stemmen op één van deze zes boeken of je stem uitbrengen op een boek naar vrije keuze. Voorwaarde voor een boek naar vrije keuze is dat het boek oorspronkelijk Nederlandstalig dient te zijn, niet eerder genomineerd is geweest en in het genre fictie of factie (een verhalend boek met een groot non-fictie karakter) valt.

De NS Publieksprijs voor het Nederlandse Boek wordt toegekend aan de titel die bij het publiek op de eerste plaats is geëindigd mits de titel ook voorkomt in de einduitslag van de Kernjury. De auteur van het winnende boek ontvangt een geldprijs van € 7.500,-, een sculptuur van Jeroen Henneman en een jaar lang gratis reizen met de NS-Business Card. Het boek ontvangt de titel Boek van het Jaar 2017.

In 2016 won 'Pogingen iets van het leven te maken' van Hendrik Groen (26 % van de stemmen). 118.312 mensen - naast een Kernjury van 275 leden - brachten hun stem uit. 

Winnaars in het verleden waren o.a. 'Gijp' van Michel van Egmond, 'Déjà vu' van Esther Verhoef, 'Op klaarlichte dag' van Simone van der Vlugt, 'Het diner' van Herman Koch, 'De overgave' van Arthur Japin, 'Het zijn net mensen' van Joris Luyendijk, 'Komt een vrouw bij de dokter' van Kluun, 'Heren van de thee' van Hella S. Haasse, 'De eeuw van mijn vader' van Geert Mak, 'Tonio' van A.F.Th van der Heijden en 'Dit kan niet waar zijn' van Joris Luyendijk.

De genomineerde titels voor 2017 zijn:
- De levens van Jan Six / Geert Mak
- De wereld volgens Gijp / Michel van Egmond
- Huidpijn / Saskia Noort
- Mijn verhaal / Johan Cruijff
- Judas / Astrid Holleeder
- Mijn gevecht / Thomas Dekker

Stem en win een jaar lang gratis boeken en vrij reizen met de trein!