Piet Schrijvers verrast Ronald Giphart en Kluun in Harderwijk

Gepubliceerd op: 3 juli 2017 17:28

Piet Schrijvers verrast Ronald Giphart en Kluun in Harderwijk. Oud-international Piet Schrijvers, sinds vele jaren woonachtig in Ermelo, dook vrijdagavond op bij de voorstelling van de auteurs Ronald Giphart en Raymond van de Klundert in Harderwijk.

De avond in de bibliotheek handelde rondom het nieuwste boek van Giphart en Kluun over de vele mislukkingen van het Nederlands elftal en de verwachting dat Oranje het WK in 2022 wél zal winnen. 

Daarbij werd vooral ook heel veel teruggeblikt naar de toernooien in de jaren zeventig en tachtig - uitgerekend de periode waarin doelman Schrijvers in de selectie zat. 

Zwembadincident
Hij kon dus tijdens de lezing uit eerste hand vertellen over die tijd. Over het zwembadincident in 1974 ('Ik zag blote meiden en Rep lag ertussen'), maar ook over de kok van Oranje die op allerlei manieren werd geplaagd ('Zijn eigen schuld, hij ging zich opeens ook met voetbal bemoeien'). De keeper die bijnamen kreeg als 'Bolle van Zwolle' en 'Beer van de Meer' vertelde ook over meerdere bange momenten tijdens het WK van 1978. Zo kwam de Argentijnse dictator Jorge Videla vlak voor de finale de kleedkamer in om het Nederlands elftal aan te sporen op tijd te beginnen met spelen.

Verguld
Nog niet eerder had een oud-speler van het Nederlands elftal de voorstelling van de twee schrijvers bijgewoond; Kluun en Giphart waren verguld met de aanwezigheid van Schrijvers. Daarom kreeg deze oud-Ajaxcied na afloop óók een fles drank cadeau.

De voorstelling leert dat het Nederlands voetbalelftal er continu in slaagt om een goede kans op eremetaal door 'gezeik' om zeep te helpen. Alle verloren WK's komen voorbij. Net als de penaltydrama's. Rode draad van de voorstelling: als Oranje denkt dat het goed gaat, gaat het fout. Als het elftal er niet in gelooft, gebeuren er wonderen... Het boek 'Het eeuwige gezeik' kwam in mei uit bij de uitgeverij Voetbal Inside.

Bron: De Stentor, maandag 3 juli 2017