Opening Taalcafé Harderwijk

Gepubliceerd op: 24 januari 2018 19:28

Op woensdag 17 januari is het Taalcafé in Harderwijk van start gegaan. Ter gelegenheid van deze feestelijke gebeurtenis was wethouder Van Noort aanwezig om enkele welkomstwoorden te spreken. Hij benoemde de functie van het Taalcafé als een laagdrempelige manier waar je je welkom mag voelen om elkaar te ontmoeten en de Nederlandse taal te leren spreken.

Het Taalcafé is gehuisvest in Molen de Hoop; deze locatie vormt een natuurlijke omgeving om iets te leren over Harderwijk. Van Noort riep de aanwezige deelnemers en vrijwilligers op elkaar op te zoeken en met elkaar in gesprek te gaan. Dat dit geen probleem is, bewezen de aanwezige vrijwilligers die zich al over de gasten hadden ontfermd en met hen gezellig om de tafels zaten. Op deze dag waren zeven mensen uit zeven verschillende landen aanwezig om hun Nederlandse spreekvaardigheid te oefenen. Een mooie start van dit project waar voortaan op elke woensdagmorgen een vervolg aan gegeven wordt. 

Taalcafé Harderwijk
Taalcafé Harderwijk is een samenwerking tussen Gemeente Harderwijk, de Bibliotheek Noordwest Veluwe en De Harderwijkse Molen Stichting. Het Taalcafé is iedere woensdag vanaf 9.30 tot 11.30 in Molen de Hoop, Havendijk 9 in Harderwijk. Voor informatie kunt u mailen naar: taalhuis@bnwv.nl 

Vreemde taal
Ter illustratie van de opening las coördinator van de Bibliotheek Noordwest Veluwe Alja Knol, het volgende gedicht voor:

Vreemde taal

Er vallen woorden uit de monden om me heen
ik vang ze op en schaaf me aan de ruwe klank
ze duwen, dringen zich naar mijn verbaasde oren
de taal klinkt grijs, vol wind die langs mijn wangen strijkt.

Een hand gebaart, wijst naar een stoel
voorzichtig ga ik zitten, neem te drinken
de ander lacht, herhaalt zijn onbekende vraag
ik staar verlegen voor me uit, knik en schud maar wat. 

Op een dag zal ik het snappen, neem ik mijn intrek
in deze taal om me een weg te banen door mijn denken
maar tot die tijd blijf ik dromen in mijn eigen woorden
zodat ik ’s nachts weer even thuis ben ik in mezelf.

Mary Heylema

Hopelijk zal het Taalcafé een plek zijn waar de taal verandert van grijs naar allerlei kleuren!