Opbrengst Groot Harderwijks Dictee voor strijd tegen laaggeletterdheid

Gepubliceerd op: 9 september 2017 19:56

Vorig jaar ontving het Taalhuis Noordwest-Veluwe al een mooi bedrag uit handen van de Lionsclub Harderwijk. Ook dit jaar schenken zij de opbrengst van het Groot Harderwijks Dictee aan het Taalhuis om zo nog beter ten strijde te trekken tegen laaggeletterdheid. Wij nodigen dus iedereen uit om mee te doen aan het Groot Harderwijks Dictee op 10 oktober.

Dit jaar zal burgemeester Harm-Jan van Schaik de tekst voorlezen. Alleen de open plaatsen hoeven ingevuld te worden in het dictee, dus schrijfkramp hoef je niet op te lopen. Bang voor de uitslag hoef je niet te zijn; ieders score blijft geheim, behalve als je bij de winnaars hoort.

Vorig jaar maakte de Lionsclub Harderwijk met de opbrengst het opzetten van Het Taalhuis mogelijk, ook dit jaar komt het sponsorgeld weer ten goede aan een Harderwijks project ter bestrijding van laaggeletterdheid. 

Laaggeletterdheid
Herken je dit? Iemand die niet thuis geeft als er een verjaardagskaartje geschreven moet worden? Of nooit een boodschappenlijstje gebruikt maar wel vaak iets vergeet? Een formulier invullen steeds maar uitstelt? Dat kan gemakzucht zijn, of gewoonte. Maar misschien is er meer aan de hand: heeft deze persoon moeite met lezen en schrijven. Die kans is wellicht groter dan je denkt, want in Nederland kampen zo'n 2,5 miljoen mensen van zestien jaar en ouder hiermee. 

De Bibliotheek helpt. Met taalgroepjes en met activiteiten die mensen individueel kunnen doen. Jij kunt ook helpen door mensen hierop te wijzen. Zodat je zwager straks ook de (klein)kinderen kan voorlezen. En de buurvrouw zelf de brieven van de gemeente kan lezen. Geef mensen in jouw omgeving een duwtje in de goede richting, in de richting van het Taalhuis Noordwest Veluwe in de Bibliotheek.

Veel mensen leerden al in de Bibliotheek beter lezen en schrijven. Bekijk bijvoorbeeld eens dit interview met Jos Niels.

Wil je ook je steentje bijdrage aan de bestrijding van laaggeletterdheid? Meld je dan snel aan voor het Groot Harderwijks Dictee.
Het belooft in ieder geval weer een leerzame en gezellige avond te worden. Deelnemers kunnen zich, ook als team, inschrijven via harderwijk.lions.nl/groot-harderwijks-dictee