OntMoet Mama in Bibliotheek Nunspeet over Voeding

Gepubliceerd op: 29 oktober 2018 14:37

In het kader van Nederland Leest, wat ieder jaar plaatsvindt in de maand november, organiseert Bibliotheek Noordwest Veluwe in samenwerking met Nunspeet Beweegt, Centrum Jeugd en Gezin (CJG) Nunspeet en Moeders Informeren Moeders (MIM) op donderdag 8 november een OntMoet Mama inloopochtend met als thema 'Voeding'.

Tijdens deze ochtend staat het thema tussen d’ooren – over gezonde voeding centraal.
Deze OntMoet Mama begint om 9.00 uur. Er is een Meet-and-greet met Wilma Wortel (15 minuten), gevolgd door 15 minuten voorlezen. Om 9.30 uur is er een Meet-and-greet met Tamira Tomaat (15 minuten), ook gevolgd door 15 minuten voorlezen. Om 10.00 uur is er een informatiebijeenkomst waarbij diëtiste Hendriët Smit uitleg geeft over hoe je etiketten kunt lezen (30 minuten). Tot slot verzorgt Gymnastiekvereniging Nunspeet vanaf 10.30 uur een bewegingsprogramma voor peuters. Nunspeet Beweegt zal bij dit alles aanwezig zijn om (groot)ouders, baby’s en peuters te verwennen met gezonde voeding, namelijk snoepgroente en water met een smaakje.

Download HIER de snoepgroente kleurplaten.

OntMoet Mama
Bibliotheek Noordwest Veluwe organiseert samen met het CJG en MIM elke tweede week van de maand van 9.45 tot 11.15 uur onder de naam OntMoet Mama een inloopochtend in de Bibliotheek. Tijdens deze ochtenden kunt u vragen stellen over BoekStart, (voor)lezen met heel jonge kinderen en maakt u kennis met verschillende soorten materialen die geschikt zijn voor uw baby of peuter. De Bibliotheek is dan ook de plek waar u andere moeders kunt ontmoeten om even bij te kletsen. Dit alles onder het genot van een kopje koffie of thee.
De datum voor de volgende OntMoet Mama is 13 december, het thema op deze ochtend is Draagdoeken.

Nederland Leest
Nederland Leest is de grootste nationale leescampagne die zich voornamelijk afspeelt in de Bibliotheek. Sinds 2016 staat niet langer één boek centraal maar een thema. In 2016 was dat: democratie, in 2017: robotica en dit jaar is dat voeding. Leden van de Bibliotheek kunnen, onder het motto: geef je mening, krijg een boek, een gratis boek in de deelnemende Bibliotheek ophalen (zo lang de voorraad strekt). Mét de aansporing het te lezen en er met anderen over te praten.

Thema Voeding
Waarom Nederland Leest over eten? Omdat wij zijn wat we eten.
De mens neemt vanaf haar eerste bestaan voedsel tot zich en krijgt zo de energie om te jagen, land te bewerken en om gewassen te kweken, wateren te bevissen en een schuilplek te bouwen. Vlees, vis, fruit, planten en uiteindelijk groente vormen al millennia lang de bron voor het voortbestaan van de mens. Om de honger te stillen, maar ook om de juiste mineralen, eiwitten en vitamines binnen te krijgen waardoor een gemeenschap gezond blijft of zelfs sterker wordt. Soms zelfs om zichzelf te genezen, met kruiden, sapjes en crèmes. Plantaardig en dierlijk voedsel heeft al deze honderdduizenden jaren een zeer belangrijke plek in het leven van de mens genomen.
Bij het thema voeding worden vijf subthema’s onderscheiden: koken, cultuur en lifestyle, gezondheid, voedingstechnologie en milieu.