Oktober - Maand van de Geschiedenis

Gepubliceerd op: 17 augustus 2018 15:04

In oktober wordt geschiedenis onder de aandacht gebracht. Het thema van de Maand van de Geschiedenis 2018 is Opstand, onder het motto: Ontdek gisteren, begrijp vandaag.

Tijden van oproer en verzet, van geschreeuw, kruitdampen, hoefgetrappel en fakkels tot stil protest. Van massabewegingen, opruiende pamfletten en de barricaden en voorzichtig opereren in de illegaliteit. Tijden van onvrede en verdeling, maar ook van optimisme en eendracht. Van durf en de kracht om door te breken, én van onderdrukking, verraad en moord. Van Spartacus tot de Beeldenstorm en van de vergissing van Troelstra tot het verboden Catalaanse referendum: oktober 2018 staat in het teken van Opstand. 

Lezing door classicus Hein van Dolen

Drs. Hein van Dolen, classicus en publicist, neemt u op 11 oktober 2018 mee naar de bakermat van onze beschaving, het oude Griekenland, waar theater is uitgevonden. Hij geeft een inleiding over de komedie Lysistrata, een vrolijk gevecht om de macht tussen mannen en vrouwen. Hij plaatst het in de tijd waarin het geschreven is en geeft toelichting over het waarom van zijn vrijmoedige, soms grofgebekte vertaling. Vrijwel ieder onderwerp uit de Griekse Oudheid weet Hein van Dolen op een levendige manier toegankelijk te maken en zijn vertalingen van klassieke toneelwerken zijn geschikt voor opvoering in de huidige tijd. U zult zijn lezing aanstekelijk en geestig vinden en als inspirerend ervaren! 

Praktische informatie
De lezing is op 11 oktober 2018 begint om 20.00 uur in Bibliotheek Harderwijk in het Huis van de Stad (Stadshuis), Havendam 56 in Harderwijk.
Entree: €5,00 voor bibliotheekleden, spelers en ondersteuners van Theaterwerkplaats en €7,50 voor niet-leden.
Toegangskaarten zijn online te koop via www.ticketkantoor.nl/shop/Lysistrata

Nelleke Noordervliet schrijft essay

Het essay voor deze maand is dit jaar geschreven door Nelleke Noordervliet, getiteld Door met de strijd. Nederland en opstand. Het essay wordt door de CPNB uitgegeven en is tijdens de Maand van de Geschiedenis, van 1 t/m 31 oktober, in de boekhandel te koop voor slechts € 3,50 In de vestigingen van de Bibliotheek vindt u presentietafels met boeken over geschiedenis, titels uit de Klassieke Oudheid en Het Maand van de Geschiedenis-magazine. Het inspiratiemagazine bevat boeiende artikelen, zoals een interview met essayist Nelleke Noordervliet, achtergronden bij het thema Opstand en uitgebreide aandacht aan geschiedenisboeken. 

Libris Geschiedenis Prijs

De Libris Geschiedenis Prijs maakt onderdeel uit van de Maand van de Geschiedenis. Met deze prijs willen de initiatiefnemers een stimulans geven aan het goede historische boek in Nederland die een algemeen publiek aanspreken. Oorspronkelijkheid, leesbaarheid en historische degelijkheid zijn de belangrijkste criteria. De prijs wordt dit jaar voor de twaalfde keer uitgereikt. Op 15 september is de shortlist van vijf boeken gepubliceerd. Op 28 oktober 2018 wordt de Libris Geschiedenis Prijs 2018 uitgereikt door juryvoorzitter Jeroen Dijsselbloem tijdens een speciale live-uitzending van het radioprogramma OVT. 

Zie voor meer informatie: www.maandvandegeschiedenis.nl