Met plezier goed (leren) lezen

Gepubliceerd op: 9 oktober 2017 15:09

Herken je in de klas of thuis een kind dat op latere leeftijd moeite krijgt met lezen terwijl het in groep 3 nog op niveau las? Op donderdagavond 23 november geven Marion van de Coolwijk en Mieke Brons een lezing over hoe belangrijk schoolrijpheid en decoderen zijn bij beginnend lezen. Ook de materialen en enkele werkvormen van LetterKlankStad komen aan bod. Deze recent uitgebrachte beginnend leesmethode LetterKlankStad pakt het decoderen van woorden en het automatiseren van letters en klanken aan: de basis van goed leren lezen.

Het jonge visuele brein herkent woorden naar vorm en maakt daarbij gebruik van de context en de illustraties. Er is van nature (nog) geen aandacht voor de analyse, fonologie, opbouw en woordstructuur. Het lijkt lezen, maar is het niet! Steeds meer leerlingen lopen vast in het latere leerproces bij spelling, begrijpend lezen en het leren van vreemde talen. De oorzaak ligt in de beginfase: groep 3.

Het accent bij leren lezen in Nederland ligt vooral op de snelheid. Zo vlot mogelijk snel lezen. Daarbij daalt de leeftijd waarop begonnen wordt met lezen, waardoor de schoolrijpheid in het gedrang komt. Te vroeg beginnen met leren lezen en/of aandringen op snel lezen belemmeren het decoderen en automatiseren. En juist dat zijn de pijlers van goed leren lezen!

Niet alle docenten (her)kennen deze valkuil en ook reguliere toetsen laten dit niet altijd zien. Onderzoek wijst uit dat een kwart van de leerlingen eind groep 3 gewoon leesniveau E3 behalen, zonder dat ze zicht hebben op de woordopbouw. Hierdoor ondervinden ze pas in het latere leesonderwijs problemen bij o.a. spelling, begrijpend lezen en het leren van vreemde talen. Ook bij slimme, associatief denkende (hoogbegaafde) leerlingen blijft deze scannende manier van lezen vaak onopgemerkt.

 

De lezing zal gegeven worden door Marion van de Coolwijk en Mieke Brons.

Marion van de Coolwijk is directeur van Instituut Kind in Beeld, een onderwijsorganisatie met een landelijk netwerk van onderwijsprofessionals. Marion is specialist op het gebied van visueel leren, diagnostiek en het leren lezen. U kent haar wellicht als auteur van meer dan 200 kinder- en jeugdboeken, waaronder MZZLmeiden, De Olijke Tweeling en de Ik ben niet bom-serie.
Sinds vorig jaar schrijft ze thrillers voor volwassenen. Haar boek Mangelvrouw is genomineerd voor de Hebban Thriller Debuutprijs.

 

 

Mieke Brons is eigenaar van praktijk IQbus. Als ECHA-specialist in Gifted Education en hooggevoeligheidsdeskundige begeleidt zij kinderen, ouders en scholen op het gebied van(hoog)begaafdheid en hooggevoeligheid. Maandelijks heeft zij spreekuren bij het Centrum voor Jeugd en Gezin voor ouders van (hoog)begaafde kinderen. 

Wanneer: Donderdagavond 23 november 2017

Tijd: 20.00 uur

Voor wie: Directeuren, i.b-ers, leerkrachten en ouders

Locatie: Bibliotheek Harderwijk, Havendam 56

Aanmelding: via ticketkantoor.nl (https://www.ticketkantoor.nl/shop/MvdCoolwijk)

Toegang: â‚¬ 5,00 (inclusief koffie/thee)

In de pauze is het mogelijk om boeken van Marion te bekijken en eventueel te laten signeren.
Mieke zal beschikbaar zijn voor het beantwoorden van vragen.