Lezing Kennis en geheimen van hout

Gepubliceerd op: 9 mei 2017 20:46

Op 19 mei a.s. organiseert Bibliotheek Noordwest Veluwe in samenwerking met de werkgroep Beeldende Kunst van Veluvine een interactieve avond met houtdraaier Joop Erbé.

Joop Erbé is een regionaal bekende houtdraaier. Hij keek als jongetje vaak naar zijn vader bij het houtdraaien, die als autodidact zichzelf het houtdraaien had aangeleerd.
Na zijn vroege pensionering (2001) is Joop weer begonnen met houtdraaien en nam les van Christiaan Jörg. Joop werkt het liefst met Inlands hout, bij voorkeur met afwijkingen. De meeste tijd gaat dan ook op aan het zoeken, zagen, slepen en conserveren van hout.

Joop: "Houtdraaien is een ambacht. Voor mij is het meer dan dat. Ik probeer het hout, vóór ik er mee aan het werk ga, te lezen. Lijkt het gaaf en zonder fouten dan zal ik de vormgeving bepalen. Heeft het hout iets 'eigens', dan bepaalt het hout de uiteindelijke vorm."

Ben jij ook nieuwsgierig naar mogelijkheden om hout te bewerken en hoe je rekening moet houden met de eigenschappen ervan? Waar vind je al die informatie?
Op vrijdagavond 19 mei zal Joop Erbé in de Bibliotheek Nunspeet vertellen over de verschillende manieren om naar hout te kijken en hoe het te bewerken.

Het is fascinerend waar je hout voor kunt gebruiken, hoe hout zijn eigenschappen kan opleggen aan de bewerker en waar tradities in houtbewerking een grote bron van kennis meebrengen.
In de bibliotheek is er ook, naast de expositie in de Academiezaal, werk te bewonderen van Joop Erbé.
De bibliotheek heeft een prachtige selectie aan boeken over houtbewerking samengesteld die zijn in te zien en ook te lenen.

De lezing van Joop Erbé op 19 mei in de Bibliotheek van Nunspeet begint om 19.30 uur en duurt tot ca. 20.30 uur. De toegang is gratis.