Henk Ruiter nieuwe stadsdichter Harderwijk

Gepubliceerd op: 5 februari 2019 15:48

Henk Ruiter is de komende drie jaar de nieuwe stadsdichter van Harderwijk. Hij volgt hiermee Wietse Hummel op. De officiële overdracht vond plaats op zondagmiddag 3 februari 2019 in het Cultuurcafé van het Stadsmuseum. Wethouder Gert Jan van Noort verrichtte de plechtige installatie.

Na drie jaar heeft Wietse Hummel het stadsdichterschap overgedragen. “Ik zal het missen. Het waren drie enerverende jaren en het was een eervolle functie. Maar ik ben blij met mijn opvolger”, aldus de nu oud stadsdichter.

De nieuwe stadsdichter is Henk Ruiter: “Ik heb er echt zin in. Zowel Bert Vermaas van het stadsdichterscomité als Wietse Hummel hebben mij gevraagd of ik de nieuwe stadsdichter wilde worden. Ik heb dat als een eer ervaren”. Henk Ruiter is in het dagelijks leven sociaal-juridisch dienstverlener bij MEE Veluwe. “Ik woon in Harderwijk en de stad en het leven in de stad bieden voldoende inspiratie”, voegt hij hieraan toe.

Henk Ruiter is ook singer-songwriter. En hij houdt een blog bij. Op zijn blog meldt hij: “Ik probeer de interactie tussen mijn eigen binnenwereld en de buitenwereld in woorden te vatten, een gezicht te geven.” En verder verkiest hij het mysterie van schoonheid boven praktische argumenten.

Dertien jaar geleden werd het initiatief genomen tot het instellen van het stadsdichterschap. De stadsdichter is op een kunstzinnige manier een stadschroniqueur. Het werk blijft bewaard voor de toekomstige generaties. Op de website www.stadsdichterharderwijk.nl zijn alle gedichten van alle stadsdichters tot nu toe bewaard, inclusief het werk van de junior stadsdichter.

Henk Ruiter is de zesde stadsdichter van Harderwijk. Zijn voorgangers waren Michel Martinus (pseudoniem voor Joz Brummans), Jos Kunne, Geert Zomer, Theo Bakker en Wietse Hummel. Laatstgenoemde bereikte onlangs een gedeelde derde prijs bij het Groots Gouds Stadsdichtersgala.

De overdracht van het stadsdichterschap op 3 februari 2019 valt in de landelijke Week van de Poëzie. “Een mooi moment voor een overdracht en het gebeurt in meer steden en dorpen”, aldus Wietse Hummel. Literaire en Culturele Stichting Apollo zorgde voor een aantrekkelijk programma rondom de overdracht. Het was een speciale Apollo’s Kamer die middag, in samenwerking met het stadsdichterscomité.

Wethouder van Noort installeerde de nieuwe stadsdichter op symbolische wijze door het omhangen van de sjerp in de stadskleuren van Harderwijk (hanzegeel en nassaublauw), en de overhandiging van een oorkonde.