‘Een huis voor Harry’ staat centraal tijdens Nationale Voorleesdagen

Gepubliceerd op: 7 januari 2019 10:26

Tijdens de Nationale Voorleesdagen van 23 januari tot en met 2 februari staat het Prentenboek van het jaar ‘Een huis voor Harry’ centraal. Deze tien dagen staan in het teken van voorlezen aan kinderen tot en met 6 jaar. De Bibliotheek Noordwest Veluwe haakt natuurlijk graag aan en organiseert diverse activiteiten, zoals het voorleesontbijt, een meet & greet met Dikkie Dik, voorlezen en knutselen, een greenscreen en de theatervoorstelling Mis Poes in Nunspeet.

Voorleesontbijt in alle vestigingen
Het Nationale Voorleesontbijt vormt traditioneel de start van de Nationale Voorleesdagen. Overal in het land worden hierbij bekende namen ingezet om te komen voorlezen.
Op woensdag 23 januari komen de burgemeesters voorlezen in onze vestigingen.

Meet & greet Dikkie Dik
Decennia lang groeien peuters en kleuters op met de verhalen over Dikkie Dik van Jet Boeke. Op woensdag 23 januari komt Dikkie Dik 30 minuten lang in onze 5 vestigingen op bezoek voor een meet & greet. Natuurlijk is het ook mogelijk met Dikkie Dik op de foto te gaan en wordt een verhaal voorgelezen.
De reis van Dikkie Dik begint om 09.45 uur in Bibliotheek Putten en krijgt om 11.00 uur een vervolg in Bibliotheek Ermelo. Daarna reist hij door naar Nunspeet (13.30 uur), Harderwijk (15.00 uur) en eindigt hij om 16.30 uur in Elspeet. Gratis toegang.

Kindervoorstelling “Mis Poes’ door Laros & De Jong Beeldmakerij in Nunspeet
Op zaterdag 26 januari is er de voorstelling 'Mis Poes' van Laros & De Jong Beeldmakerij. Een lieve, humorvolle interactieve voorstelling voor jong en oud (vanaf 2 jaar). Speciaal voor de Nationale Voorleesdagen en geïnspireerd op het prentenboek van het jaar. Deze voorstelling vindt plaats in Veluvine Nunspeet (Nestlézaal) en begint om 10.30 uur.
Kaartverkoop (zo lang de voorraad strekt) via www.veluvinenunspeet.nl (toegang incl. drankje € 6,50 p.p.).

Voorlezen en knutselen in alle vestigingen
Op woensdagmiddag 23 januari wordt er in alle vestigingen voorgelezen, gevolgd door het knutselen van een poes. In Harderwijk en Nunspeet begint deze activiteit om 14.00 uur, in Ermelo, Elspeet en Putten begint dit om 15.00 uur. Gratis toegang.

Greenscreen in Nunspeet
Kinderen kunnen op zaterdag 26 januari als Harry de huiskat op de foto. Een Greenscreen is niet meer dan een groen oppervlak en met de Greenscreen technologie kun je een foto voorzien van een andere achtergrond. Beleef de coolste avonturen, gewoon in je eigen bieb! Een kind gaat zelf voor een “Harry” achtergrond staan, iemand van de Bibliotheek maakt de foto en na afloop worden de foto’s (beveiligd) online gezet zodat je deze zelf kunt downloaden. Daarna kun je hem natuurlijk naar je eigen familie sturen!
Dit greenscreen staat in de Bibliotheek Nunspeet tussen 11.30 en 13.30 uur en er zijn geen kosten aan verbonden. Kinderen hoeven zich ook niet aan te melden, maar het kan zijn dat ze dan even moeten wachten.

Cadeautje voor nieuwe leden
Tijdens de Nationale Voorleesdagen kunnen 0-6-jarigen gratis als lid van de Bibliotheek worden ingeschreven. Voor hen ligt er ook een leuke verrassingstas klaar! (zo lang de voorraad strekt)

Algemeen
De Nationale Voorleesdagen hebben als doelstelling het stimuleren van voorlezen aan kinderen die nog niet zelf kunnen lezen. De doelgroep zijn ouders van kinderen tussen ½ en 6 jaar. Het ‘kernkind’ is het kind van drie jaar oud, dat een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf bezoekt. Voorlezen is belangrijk voor de taalontwikkeling van het jonge kind. Een vierjarige die niet wordt voorgelezen kent gemiddeld 1.500 woorden, een vierjarige die wel wordt voorgelezen zo’n 3.500 woorden!