Bibliotheek in Coronatijd: hoe deden we het?

Gepubliceerd op: 23 juni 2020 14:15

De deuren moesten dicht en toch gingen we door. Zichtbaar, maar ook onzichtbaar. De inwoners van ons werkgebied wilden nog steeds of zelfs meer lezen. Helaas was het lenen van fysieke boeken niet meer mogelijk per 16 maart, maar digitaal juist wel want de digitale mogelijkheden bij de Bibliotheek zijn ook enorm.

Denk bijvoorbeeld aan digitale prentenboeken, luisterboeken en digitale lessen voor kinderen. Als klap op de vuurpijl hadden we in deze periode naast onze reguliere e-books ook nog een gratis app met 100 e-books voor iedereen, of je nou lid was of niet! De overstap van fysiek naar digitaal ging de ene persoon makkelijker af dan de andere. Door onze bereikbaarheid te vergroten, hebben via de telefoon, e-mail en social media heel veel mensen kunnen helpen met deze overgang.

Even wat cijfertjes
- E-books: Het aantal leden dat hun lokale abonnement heeft geactiveerd om e-books te kunnen lenen nam toe van 6239 (15 maart) tot 7037 (15 mei). Zij leenden in die periode 15.803 e-books.
- ThuisBieb: 1073 inwoners van ons werkgebied hebben gebruik gemaakt van het e-booksaanbod in deze app. Deze app was geopend van 6 april t/m 1 juni.

Aangepaste diensten
Activiteiten en andere diensten konden niet meer doorgaan of moesten in een digital vorm gegoten worden. Dat laatste gold bijvoorbeeld voor de leeskringen. Gewoonlijk kwamen lazen zij fysieke boeken en kwamen ze fysiek bijeen om het over de boeken te hebben. Nu boden we hen e-books en luisterboeken aan en een digitale vorm van bespreken via Goodreads.com. Vrijwilligers en taalmaatjes van het Taalhuis kregen tips om op een Coronaproof manier hun taalondersteuning weer op te pakken. Dit is door velen heel voortvarend gedaan; er zijn veel zoom- en Skypesessies geweest en later in de periode ook taalwandelingen.

Digitale herdenking 75 jaar bevrijding
Om toch stil te kunnen staan bij de waarde en betekenis van 75 jaar bevrijding, is een campagne (kranten en online) met de naam ‘Dichter bij de vrijheid’ opgezet die mensen opriep om zelfgeschreven gedichten in te sturen die betrekking hadden op de vrijheid. Deze gedichten zijn gepubliceerd op onze website en Facebookpagina, zodat andere mensen deze konden lezen en reageren.

VoorleesExpress
Ook de VoorleesExpress moest in aangepaste vorm gegoten worden. Vrijwilligers gaan gewoonlijk wekelijks langs bij gezinnen waar (voor)lezen geen gewoonte is. Dit kon natuurlijk niet doorgaan. Nu kregen de gezinnen een digitale voorleestas en een telefonische instructie over onze diensten zoals Yoleo, LuisterBieb en de Voorleeshoek. In de laatste weken van mei zijn er tasjes uitgedeeld met 2 boeken per gezin die ze mogen houden. Bij alle gezinnen is er om de twee weken door de vrijwilliger telefonisch contact gehouden en voorgelezen via WhatsApp beeldbellen.

Ondersteuning bij digitale vaardigheden
Nadat duidelijk werd dat de Coronamaatregelen langer zouden aanhouden, zijn alle cursisten die in 2018, 2019 en/of 2020 een of meerdere digitale cursussen hebben gevolgd bij ons (of daarmee nog actief waren) aangeschreven met het aanbod voor dagelijkse ondersteuning via de telefoon bij al hun digitale vragen. Deze service zetten we nog steeds voort.

Ondersteuning van thuisonderwijs
Er is met alle samenwerkingsscholen op het gebied van de Bibliotheek op School een plan gemaakt voor digitale ondersteuning van leesbevordering. Alle 12 de scholen hebben ondersteuning gehad op het gebied van apps, luisterboeken, digitale vaardigheden, en leesplezier. Daarnaast heeft de Bibliotheek nog 14 scholen op deze wijze mogen ondersteunen in hun zoektocht naar thuisonderwijs en leesbevordering. Bij alle scholen is er op maat meegedacht voor leesbevorderingsactiviteiten voor thuis, al dan niet met hulp van digitale middelen zoals Yoleo, Junior Einstein en Bereslim.

Verbeteren diensten
De periode van sluiting is ook besteed aan het maken van nieuwe programma’s en het actualiseren van werkwijzen. Zoals het verbeteren van de Taalhuiscollectie, een digitale variant maken van groepsbezoeken, opstellen van plannen om doelgroep met leesproblemen beter te kunnen helpen en het opschonen van de ledenadministratie. Gelukkig konden we vanaf 11 mei weer langzaam de vestigingen in stapjes openen. Nog niet alle diensten en activiteiten draaien weer als vanouds, maar houd onze website en social media in de gaten want daar lees je het laatste nieuws hierover.

Ook willen we iedereen erop wijzen dat veel van onze digitale diensten nog steeds beschikbaar zijn. Sterker nog, deze zijn en zullen altijd voor leden open zijn. Maak eens kennis met e-books of luisterboeken. Ze zijn er voor volwassenen én kinderen.