BoekStartcoach op het consultatiebureau

Gepubliceerd op: 26 april 2018 11:39

Ouders die met hun kindje het consultatiebureau in Nunspeet of Elspeet bezoeken, kunnen daar sinds kort Monique Berkouwer als BoekStartcoach tegenkomen. Deze medewerker van Bibliotheek Noordwest Veluwe gaat daar in de rol van BoekStartcoach in gesprek met ouders over taalontwikkeling en het belang van voorlezen.

Hiermee wil de BoekStartcoach het voorleesplezier bij jonge ouders promoten en de ontwikkelingskansen van hun kinderen vergroten. Dankzij nauwe samenwerking tussen Bibliotheek Noordwest Veluwe en Stichting Icare Jeugdgezondheidszorg, en met een subsidie van Kunst van Lezen, is de BoekStartcoach wekelijks op het consultatiebureau aanwezig t/m december 2018. Tijdens deze periode is Monique ook elke donderdagochtend van 10.30 uur tot 11.30 uur aanwezig in Bibliotheek Nunspeet voor een vragenuurtje (open inloop).

BoekStart

Alle kersverse ouders ontvangen, meestal via de gemeente, een brief met waardebon waarmee ze hun pasgeboren kindje gratis als Bibliotheeklid kunnen inschrijven en een BoekStartkoffertje kunnen ophalen in de Bibliotheek. Toch zetten niet alle ouders deze stap. Ook weten veel ouders niet hoe groot de positieve effecten van voorlezen zijn op de taalontwikkeling van kinderen. Kinderen die zijn voorgelezen hebben een grote woordenschat t.o.v. hun leeftijdgenoten die niet zijn voorgelezen, als zij naar de basisschool. Ongeveer 35% van de ouders haalt het BoekStartkoffertje op in de bibliotheek. Dit zijn veelal ouders die voorlezen belangrijk vinden. Jonge ouders zijn druk om hun nieuwe leven in te richten, Bibliotheekbezoek past daar niet altijd bij. Om alle ouders te bereiken gaan wij naar een plaats waar zij wel komen: het consultatiebureau.

BoekStartcoach

Monique Berkouwer is als BoekStartcoach wekelijks op wisselende dagen aanwezig op het consultatiebureau. Tijdens wachtmomenten begint zij een gesprek met ouders over boekjes, voorlezen en de bibliotheek. Ze legt uit dat voorlezen leuk en gezellig is, maar ook belangrijk voor de taalontwikkeling van een kind. De BoekStartcoach heeft haar eigen plaats in het consultatiebureau, waar ook een kleine collectie baby- en peuterboekjes in een speciaal ingerichte leeshoek te vinden is. Meertalige ouders krijgen van de BoekStartcoach adviezen hoe meertaligheid in te zetten is bij het lezen. Ook adviseert de Monique ouders over het gebruik van digitale media.Voorlopig is Monique als BoekStartcoach alleen op de consultatiebureaus in Nunspeet en Elspeet aanwezig. Hiernaast is ze ook elke donderdagochtend tussen 10.30 en 11.30 uur aanwezig in Bibliotheek Nunspeet voor een vragenuurtje (open inloop).

Op deze data kun je de BoekStartcoach ontmoeten.

Donderdag 3 mei 9:00 – 12:00 uur in Nunspeet
Woensdag 9 mei  9:00- 12:00 uur in Elspeet