Boekenweek 2017

Gepubliceerd op: 12 maart 2017 19:30

De 82ste Boekenweek vindt plaats van 25 maart t/m 2 april 2017 en heeft als thema Verboden vruchten. De Boekenweek is hét literaire hoogtepunt van het jaar en deze week laat de Bibliotheek Noordwest Veluwe niet ongemerkt aan zich voorbij gaan. Graag presenteert de Bibliotheek, naast de collectie mooie boeken, ook een aantal leuke activiteiten die georganiseerd worden voor en tijdens de Boekenweek.

Lezingen
Op 16 maart komt Adriaan van Dis in Veluvine Nunspeet. Op 21 maart komt Bas de Gaay Fortman in Bibliotheek Harderwijk. Op 30 maart komt Annegreet van Bergen (Gouden jaren) naar het Koetshuis in Putten en op 1 april is Bibliotheek Putten de locatie voor de Cultuursalon.

Boekenweekmagazine
Tijdens de Boekenweek biedt de Bibliotheek haar leden het Boekenweekmagazine aan. In dit magazine staan drie korte verhalen. Bij het thema Verboden vruchten, vertellen BN’ers over hun guilty pleasures en vindt u natuurlijk heel veel boekentips. Ook via de presentaties in de Bibliotheek doet u inspiratie op voor boeken die passen bij het thema.

Boekenweekgeschenk en –essay
De boekhandel geeft al jaren een Boekenweekgeschenk cadeau bij aankoop van tenminste € 12,50 aan Nederlandstalige boeken. Herman Koch schrijft het Boekenweekgeschenk 2017 dat als titel ‘Makkelijk leven’ draagt. Op de laatste zondag van de Boekenweek kan, met het Boekenweekgeschenk, de hele dag vrij gereisd worden met NS.

Het essay bij het thema van de Boekenweek 2017 is geschreven door Connie Palmen en heeft als titel ‘De zonde van de vrouw’.

Inspiratie Verboden vruchten
De mens is genotzuchtig. Maar toegeven aan genot levert soms strijd op, met ons geweten, onze levensovertuiging, onze omgeving en onze fysieke dan wel geestelijke grenzen. Wel willen, niet mogen, toch doen: verboden vruchten, zowel in het leven als in de letteren. Wie kent ze niet: de drank- en drugsverslaafden in Meriswin (Hafid Bouazza), Hallo Muur (Erik Jan Harmens), de gokkers in Alles of niets (Khalid Boudou). Maar ook titels als De 120 dagen van Sodom (Marquis de Sade), Mieke Maaike’s obscene jeugd (Louis Paul Boon) en Lolita (Nabokov) prikkelen de zinnen. De troosteters in Chocolat (Joanne Harris), de vreetzakken in de Romeinse klassieker Satyricon (passage Het feestmaal bij Trimalchio); allen geven zij zich over aan genot. En last but not least de overspeligen zoals beschreven in De buitenvrouw (Joost Zwagerman), Godin, held (Gustaaf Peek), Komt een vrouw bij de dokter (Kluun) en Mélodie d’Amour (Margriet de Moor).