Afscheid Jan Hoogenberg

Gepubliceerd op: 4 februari 2019 14:33

In november kondigde hij het aan en op 28 januari was het dan zover: het afscheid. Met frisse tegenzin leefde hij naar deze dag toe. Hij stond in de Bibliotheek, keek om zich heen en verzuchtte: “Raar toch dat ik er zelf voor kies om deze mooie Bibliotheek achter te laten!”.

Bibliotheekdirecteuren, wethouders, culturele collega’s, beleidsmedewerkers van diverse gemeentes en natuurlijk medewerkers en vrijwilligers. Allemaal waren ze aanwezig om Jan nog een laatste keer de hand te schudden voordat hij zou vertrekken naar Bibliotheek Enschede.

In de raadszaal van gemeente Harderwijk sprak als eerste Ronald Giphart, op uitdrukkelijk verzoek van Jan, over leesbevordering. In hoog tempo en met immer aanwezige humor nam hij ons mee in de evolutie van taal en lezen.

Vervolgens vertelde wethouder Laurens Klappe uit Ermelo onder andere over hun gedeelde interesse: de liefde voor voetbalclub Go Ahead Eagles. Hij sprak het vertrouwen uit dat ondanks het vertrek naar Enschede, Jan trouw supporter zou blijven.

Namens de medewerkers en vrijwilligers nam Linda Mulder het woord en bedankte hem voor zijn bezielende leiding.
De afgelopen 10 jaar is Bibliotheek Noordwest Veluwe enorm gegroeid. Van traditionele Bibliotheek naar de maatschappelijk betrokken en educatieve Bibliotheek die het nu is.

“Niet subsidie maar investering”
Natuurlijk nam Jan zelf als laatste het woord en sprak over de jaren die hier heeft gehad. De mooie momenten, de uitdagingen en natuurlijk ook over het team waarmee hij samen mocht werken. Als laatste reageerde hij nog even op wat Klappe eerder noemde: “Laten we vanaf nu niet meer praten over ‘subsidie’ maar over ‘investering’. Een investering in het welzijn van de alle inwoners van ons werkgebied”.
Na het maken van dit statement nodigde hij iedereen uit een borrel te gaan drinken en het glas te heffen op de toekomst.
Bibliotheek Noordwest Veluwe bedankt Jan van harte voor zijn inzet en wenst hem alle goeds in Enschede. De Bibliotheek daar mag in z’n handjes knijpen met zo’n fijne directeur!

Bekijk hier alle foto's

foto's: Loolens