‘Ssst! De tijger slaapt’ staat centraal tijdens Nationale Voorleesdagen

Gepubliceerd op: 19 januari 2018 14:50

Tijdens de Nationale Voorleesdagen van 24 januari t/m 3 februari staat het Prentenboek van het jaar ‘Ssst! De tijger slaapt’ centraal. Deze 10 dagen staan in het teken van voorlezen aan kinderen t/m 6 jaar. Bibliotheek Noordwest Veluwe haakt natuurlijk graag aan en organiseert diverse activiteiten, zoals het voorleesontbijt, een meet&greet met de Gruffalo, voorlezen/knutselen, een theatervoorstelling en een bezoek van de Fiepbus in Putten.

Voorleesontbijt in alle vestigingen
Het Nationale Voorleesontbijt vormt traditioneel de start van de Nationale Voorleesdagen. Overal in het land worden hierbij bekende namen ingezet om te komen voorlezen.
Op woensdag 24 januari komt oud-teamassistent politie Elly Knook in Bibliotheek Elspeet voorlezen aan groep 1 van de Boaz-Jachinschool. In Nunspeet komt burgemeester Van de Weerd voorlezen aan groep 1 van de Petraschool, in Ermelo gaat wethouder Klappe voorlezen aan een groep op Agrarisch Kinderdagverblijf Knorretje en in Putten leest burgemeester Lambooij voor aan groep 1 van De Akker. Tot slot leest burgemeester Van Schaik in Bibliotheek Harderwijk voor aan kinderen uit groep 1 van Het Talent.

Meet&greet de Gruffalo in Harderwijk, Ermelo en Nunspeet
Het boek ‘De gruffalo’ van Julia Donaldson is al jaren een klassieker. Op woensdag 24 januari komt de Gruffalo vanaf 14.30 uur gedurende 30 minuten in Bibliotheek Harderwijk langs voor een meet&greet. Natuurlijk is het ook mogelijk met de Gruffalo op de foto te gaan en wordt het verhaal voorgelezen. Op woensdag 31 januari om 14.00 uur komt de Gruffalo in Bibliotheek Ermelo en in Bibliotheek Nunspeet op die dag om 15.30 uur. Gratis toegang.

Kindervoorstelling ‘Sssst’ door Figurentheater Ennadien in Putten
Op zaterdag 27 januari is er de voorstelling 'Sssst' van Figurentheater Ennadien. Een lieve, humorvolle interactieve voorstelling voor jong (vanaf 2,5 jaar) en oud. Speciaal voor de Nationale Voorleesdagen en geïnspireerd op het prentenboek van het jaar. Deze voorstelling vindt plaats in Bibliotheek Putten en begint om 15.15 uur.
Kaartverkoop (zo lang de voorraad strekt) via www.ticketkantoor.nl/shop/Sssst of aan de balie in Bibliotheek Putten (toegang € 3,00 p.p.).

Voorlezen en knutselen in alle vestigingen
Op woensdagmiddag 31 januari wordt er in alle vestigingen voorgelezen, gevolgd door knutselen aan een tijgermasker en ballonnen. In Elspeet en Harderwijk begint dit om 14.00 uur, in Ermelo om 14.30 uur en in Nunspeet en Putten begint het om 15.00 uur. Gratis toegang.

Fiepbus in Putten
De Fiepbus staat op vrijdag 2 februari van 10.00-16.00 uur bij Bibliotheek Putten. Deze vrolijk gedecoreerde dubbeldekkerbus maakt het voor iedereen mogelijk de 100e verjaardag van Fiep te vieren. In de bus kunnen kinderen in een doolhof op avontuur in de wereld van Fiep Westendorp. Ze vinden er allerlei spelletjes en bekende Fiepkarakters (Puk van de Petteflet, Otje, Jip en Janneke, Pim en Pom). Toegangskaarten kosten € 1,00 p.p. (op vertoon van het toegangsbewijs van de voorstelling ‘Sssst’ van Figurentheater Ennadien gratis toegang) en zijn alleen op 2 februari te koop, aan de deur van de bus of bij de balie in Bibliotheek Putten.

Cadeautje voor nieuwe leden
Tijdens de Nationale Voorleesdagen kunnen 0-6-jarigen gratis als lid van de bibliotheek worden ingeschreven. Voor hen ligt er ook een leuke verrassingstas klaar! (zo lang de voorraad strekt)

Algemeen
De Nationale Voorleesdagen hebben als doelstelling het stimuleren van voorlezen aan kinderen die nog niet zelf kunnen lezen. De doelgroep zijn ouders van kinderen tussen ½ en 6 jaar. Het ‘kernkind’ is het kind van 3 jaar oud, dat een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf bezoekt.Voorlezen is belangrijk voor de taalontwikkeling van het jonge kind. Een vierjarige die niet wordt voorgelezen kent gemiddeld 1.500 woorden, een vierjarige die wel wordt voorgelezen zo’n 3.500 woorden!

Prentenboek van het Jaar
‘Ssst! De tijger slaapt’, geschreven en geïllustreerd door Britta Teckentrup, is gekozen tot het Prentenboek van het Jaar 2018. Dit boek speelt een centrale rol in de campagne van De Nationale Voorleesdagen 2018.
In het verhaal ligt tijger te slapen. Kikker, Vos en andere dieren willen er langs maar ze willen tijger niet wakker maken. Ze hebben veel ballonnen bij zich. Misschien dat het daarmee lukt?
Nederlandse jeugdbibliothecarissen kozen hiernaast nog negen andere prentenboeken uit het aanbod van prentenboeken die in 2016 verschenen, zodat een Prentenboek Top Tien is ontstaan.