Duo-lezing in Nunspeet

Gepubliceerd op: 22 januari 2020 14:10

Bibliotheek Noordwest Veluwe, Boekhandel Osinga en het Noord-Veluws museum te Nunspeet organiseren op 20 februari gezamenlijk een duo-lezing met als titel ‘Dilemma’s in literatuur en beeldende kunst in Duitsland en Nederland’.

De aanleiding voor de duo-lezing is de verschijning van het boek van Margreet den Buurman ‘Thomas en Heinrich Mann’ met als ondertitel ‘diplomaat schrijver contra schrijverschap als politiek wapen’.

Thomas Mann was volgens zijn collega-broer Heinrich te onkritisch te opzichte van de ambities van keizer WilhelmII. Deze keizer wilde Duitsland cultureel aan een dominante positie helpen en deinsde er niet voor terug om de democratische rechten van burgers in te perken. Daarnaast riskeerde hij ook een oorlog in Europa. De spanningen tussen de broers liepen steeds meer op en naderden rond 1913 een hoogtepunt.

In het Noord-Veluws Museum loopt op dit moment een vrijdagmiddagtentoonstelling van schilders
die in 1913 op een vergelijkbare manier tegenover elkaar stonden. "Moet een schilderij vooral een mooi plaatje zijn om de kunstliefhebber te behagen of moet het mensen er ook van bewust maken dat er een geestelijke strijd gaande is?"

Donderdag 20 februari 2020

Aanvang
20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur)

Noord Veluws Museum Nunspeet, Winckelweg 17a

€ 9.50 incl. consumptie en entree.
€ 5,00 voor Vrienden van het museum

Aanmelden kan via mailing@noord-veluws-museum.nl of 0341-250560
Info over Thomas Mann en de zijnen of Margreet den Buurman via www.writersheart.nl