Media Ukkie Dagen 2021

Jonge kinderen weten de weg in de ‘digitale wereld’ razendsnel te vinden. Ze swipen op de tablet of smartphone zo naar hun favoriete filmpje of app. Kinderen beleven hier veel plezier aan en voor ouders geeft het af en toe een momentje voor jezelf. Maar dreumesen, peuters en kleuters zijn nog te klein om er wijs mee om te gaan en begeleiding van ouders en verzorgers is nodig.

Wist je dat door het samen kijken van een filmpje of samen spelen van een online spelletje een kind er ook echt iets van opsteekt? En dat de afwisseling met andere activiteiten, zoals buitenspelen, belangrijk is? In het mediagebruik van het kind ligt meer dan wat je als ouder misschien op het eerste oog ziet. Het is onderdeel van de opvoeding. Door samen van media te genieten kunnen kinderen volop de kansen van media benutten en blijven de risico’s beperkt. Het thema van de Media Ukkie Dagen 2021 is daarom: Ik zie, ik zie wat jij niet ziet.

Tijdens de Media Ukkie Dagen van 26 maart t/m 2 april 2021 wordt aandacht gevraagd voor mediawijsheid in de opvoeding van kinderen van 0 tot 6 jaar. 

Er zijn in deze week leerzame webinars te volgen voor volwassenen en leuke activiteiten voor de kinderen. Bekijk hieronder het aanbod.

Een avond vol ‘Appvoeding’ | online webinar

Tijdens het online webinar ‘Appvoeding’ op dinsdag 30 maart neemt mediacoach Evelyn Verburgh ons mee in de wereld van digitale opvoeding, met mooie voorbeelden en praktische tips van onder andere producer Ron Feuler van de Zappelin app en Meester Sander.

Landelijk webinar ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’

Op woensdag 31 maart neemt Denise Bontje van Mediasmarties.nl je tijdens de webinar ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ mee in het media aanbod voor jonge kinderen.

Welke media zijn beschikbaar? Waar moet je als ouders op letten en welke media passen in een gezond mediamenu voor jonge kinderen? Hoe zorg je voor de nodige balans?

Tijdens de Media Ukkie Dagen 2021 geen inschrijfkosten voor een lidmaatschap

Tijdens de Media Ukkie Dagen krijg je de gelegenheid om een lidmaatschap af te sluiten bij de Bibliotheek, waarbij je geen inschrijfkosten (€ 3,-) hoeft te betalen. 

Online Voorlezen in de Media Ukkie Dagen - Mama Kwijt

De meeste kinderen vinden het heerlijk om te worden voorgelezen. Soms steeds weer hetzelfde boek en soms uit een gevarieerd aanbod.

In de Media Ukkie Dagen wordt op woensdagmiddag online voorgelezen uit het prentenboek 'Mama kwijt' met behulp van vertelplaten en een vertelkastje.

Bio Plastic maken (vanaf 4 jaar)

Maak tijdens de Media Ukkie Dagen een plastic van natuurlijke materialen! 

Bio plastic is een plastic wat gemaakt is van hernieuwbare, natuurlijke materialen. Meestal wordt er zetmeel als basis gebruikt (bijvoorbeeld uit mais of aardappelen). Normaal plastic wordt gemaakt van aardolie of aardgas, en dat is slecht voor het milieu. Veel bio plastics zijn af te breken door de natuur.

In deze online Digilab workshop leer je zelf bioplastic maken met als basis zetmeel, glycerine en water.