Media Ukkie Dagen

Tijdens de Media Ukkie Dagen van 25 maart t/m 1 april 2022 wordt aandacht gevraagd voor mediawijsheid in de opvoeding van kinderen van 0 tot 6 jaar. Met het thema swipe, stap, sprong geven we antwoord op vragen, zoals: kun je een kind alleen met een tablet, tv, smartphone of boekje laten spelen of is samen beter? Hoe begeleid je een kind stap voor stap in de ‘digitale wereld’? Hoe zet je media in, zodat een kind er ook iets van leert en sprongen maakt? En hoe maak je keuzes die
aansluiten op de ontwikkeling van het kind?


Bekijk alle activiteiten

Greenscreenbox - Kruip in de huid van de acteur

Greenscreenbox

Kom zaterdag 26 maart langs bij bibliotheek Harderwijk! Wij gaan voorlezen uit het prentenboek 'Maar eerst ving ik een monster'. Daarna gaan we met behulp van de Greenscreenbox het prentenboek verfilmen en bedenk je zelf nieuwe avonturen. Je kunt gratis meedoen! Er zijn maximaal 15 plekken beschikbaar.

Reserveren

Bio Plastic maken (vanaf 4 jaar)

Bio plastic is een plastic wat gemaakt is van hernieuwbare, natuurlijke materialen. Meestal wordt er zetmeel als basis gebruikt (bijvoorbeeld uit mais of aardappelen). Normaal plastic wordt gemaakt van aardolie of aardgas, en dat is slecht voor het milieu. Ga met deze gratis online workshop thuis aan de slag en maak zelf Bio plastic! 

Doe mee!

Webinar Mediawijsheid - Gericht op het jonge kind tot 6 jaar

Webinar

Opvoeden met al die schermen overal is niet altijd makkelijk. Het is dan ook niet gek als je allerlei vragen hebt. Welke filmpjes zijn geschikt? Hoeveel schermtijd is gezond? Om je een antwoord te geven op deze vragen organiseren we samen met Centrum voor Jeugd en Gezin en Icare dit webinar over mediaopvoeding.

Aanmelden

Podcast over media ouders met Jan Rot en Eus

In de nieuwe podcastserie Media Ouders horen we hoe podcastmaker Marije haar 18-jarige zoon, die constant in een YouTube werkelijkheid zit, niet kan bereiken. Heel irritant. Of moet ze daar niet over zeuren? Ze probeert antwoorden te vinden bij de gezinnen van twee BN-er gezinnen uit de media: het gezin van Jan Rot en Daan de Launay en het gezin van Özcan Akyol (Eus) en Anna van den Breemen. Luister vanaf 24 september 2021 mee in deze herkenbare zoektocht. Via Spotify, Apple podcasts of de SoundCloud.

Luister via Spotify

Bereslim

Voor jonge kinderen gaat het leren van woorden grotendeels spelenderwijs. BereslimmeBoeken dragen aantoonbaar bij aan de taalontwikkeling van jonge kinderen. Kom tijdens de Media Ukkie Dagen langs in onze vestigingen. Hier staan thematafels daarop BereslimslimmeBoeken, foldermateriaal en maak op onze internet computers kennis met de digitale prentenboeken van Bereslim!

Naar Bereslim

Landelijk webinar 'Swipe stap sprong'

In hoeverre kunnen media bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen? Moet dat eigenlijk? En als je media bewust wilt inzetten, hoe pak je dat aan thuis? Welke media zijn daarvoor het meest geschikt en hoe begeleid je kinderen daarbij? Meld je aan voor het (landelijk) webinar op maandag 28 maart 2022. We duiken samen met Denise Bontje in het media-aanbod voor jonge kinderen.

Aanmelden

Cadeautje van de bieb bij iedere inschrijving

Wist je dat kinderen een gratis abonnement van de Bibliotheek kunnen krijgen? Tijdens de Media Ukkie Dagen delen we leuke cadeautjes uit aan kinderen van 0-6 jaar bij iedere nieuwe inschrijving (zolang de voorraad strekt). Wil je jouw kind inschrijven bij de Bibliotheek? Kom dan langs in een van onze vestigingen en neem gelijk een cadeau mee!

Word lid van de bieb!


Programma's voor peuterspeelzalen

Petra - lezen, kijken, luisteren, spelen en doen

Petra

De Leesmediaconsulent leest in de groep het prentenboek ‘Petra’ voor. Na het lezen en bespreken van het boekje verdelen we de groep in sub-groepjes. We pakken er de app ‘DNA’ bij. Waarom hebben sommige mensen blauwe ogen en anderen juist bruine ogen? Waarom hebben familieleden vaak gelijke kenmerken? Vervolgens halen we witte schildersteentjes en acrylstiften tevoorschijn. De kinderen gaan zelf hun eigen ‘Petra’ maken.

Reserveren

De tuin van Nijntje - luisteren spelen doen

Nijntje

De Leesmediaconsulent leest in de groep het prentenboek ‘de tuin van nijntje’ voor. Na het lezen en bespreken van het boekje verdelen we de groep in sub-groepjes. Daarna pakken we er de gelijknamige app van het prentenboek bij. Je kan het verhaaltje met behulp van de app eventueel zelf inspreken en tijdens het interactieve verhaal kunnen de kinderen Nijntje helpen met de tuin. Je bespreekt tijdens het verhaal wat de kinderen zien en doen.

Reserveren

Programma's voor het onderwijs

Coderen met pixels! (groep 2, 3, 4)

Coderen met Pixels is echt vernieuwend. Je kunt hiermee in de groepen 2, 3 en 3-4 op een speelse manier al de beginselen van ICT en programmeren aanleren. Coderen met pixels laat kleuters kennismaken met de beginselen van het programmeren en de binaire code. Na een korte plenaire instructie kunnen de kinderen zelfstandig aan de slag.

Reserveren

Verkenning van het toetsenbord (groep 1, 2, 3)

In deze les bekijken de leerlingen een onderdeel van de computer: het toetsenbord. Ze bekijken welke knoppen en andere elementen er op het toetsenbord zitten: letters, cijfers, pijltjes, lampjes, etc. Hoe werkt het en waar heb je het voor nodig? Kennen de leerlingen nog meer apparaten met een toetsenbord (denk aan pinautomaat, afstandsbediening van de televisie, mobiele telefoon)?

Reserveren