nieuwsoverzicht taalhuis

• De Taalcafé’s zoeken taalvrijwilligers!

18 oktober 2019

‘De vrijwilligers in het Taalcafé zijn vriendelijk en ze geven je vertrouwen om vrijuit te spreken in de nieuwe taal.’ De Engelse Nigel en de Turkse Betül zijn beiden hoogopgeleid en vertellen enthousiast, inmiddels in redelijk vlot Nederlands, hoe goed zij zijn geholpen door de taalvrijwilligers. Door gesprekken in het Nederlands en door het lezen van teksten in het café durven ze nu allebei ook buiten de deur de taal te spreken.

Bekijk details van De Taalcafé’s zoeken taalvrijwilligers!

• Bieb in Harderwijk houdt kinderen in de zomer op ‘leuke en gezellige’ manier aan het lezen

11 juli 2019

Geef een kind zes weken schoolvakantie en het leesniveau zakt zienderogen. De gruwel voor elke basisschool. Maar na deze zomer, zou dat in Harderwijk wel eens anders kunnen zijn. De bibliotheek Noordwest Veluwe trekt zes donderdagen met kinderen van 8 tot en met 12 jaar op om ze te laten lezen en met taal bezig te zijn. (bron: De Stentor)

Bekijk details van Bieb in Harderwijk houdt kinderen in de zomer  op ‘leuke en gezellige’ manier aan het lezen

• Uwoon leert lezen en schrijven met laaggeletterden

11 juli 2019

Geen ingewikkelde proza, korte zinnen, veel pictogrammen en vooral: meer begrip. Woningstichting Uwoon stort zich, samen met het Taalhuis van de Bibliotheek, al een jaar lang met veel enthousiasme in de strijd tegen laaggeletterdheid. Een beweging die juist aan de ‘frontlinie’ ontstond: de medewerkers die dagelijks met klanten te maken hebben. (bron: De Stentor)

Bekijk details van Uwoon leert lezen en schrijven met laaggeletterden

• Van schaamte tijdens de eerste taalles naar een nieuwe liefde via Facebook

21 juni 2019

Theo(42) uit Harderwijk leert lezen en schrijven van juf Goke. Aap, noot, mies, en wim, zus en jet. Het zijn, net als voor veel mensen, de eerste woorden die Theo Smidt (42) uit Harderwijk heeft leren lezen en schrijven. Maar dat deed hij niet zoals de meesten op de basisschool, maar anderhalf jaar geleden. De Harderwijker was één van de 2,5 miljoen Nederlanders die moeite hebben met lezen en schrijven. (bron: De Stentor)

Bekijk details van Van schaamte tijdens de eerste taalles naar een nieuwe liefde via Facebook

• Ik doe het nu anders!

12 september 2018

‘Ik was het ontschoten’ zegt Theo als blijkt dat hij een afspraak in het Taalhuis is vergeten. We maken meteen een afspraak dat we de taallessen met hem in de agenda van zijn telefoon zetten en dat er dan een melding krijgt. ‘Ik kan het niet altijd goed onthouden als zo’n afspraak al een week eerder is gemaakt.’ Theo is laaggeletterd …..

Bekijk details van Ik doe het nu anders!

• Taalvrijwilligers met passie gezocht!

15 maart 2018

Taalvrijwilligers met liefde voor taal en voor mensen zijn hard nodig om via het Taalhuis in de Bibliotheek Noordwest Veluwe aan de slag te gaan. Ze worden dan collega van inmiddels al tientallen enthousiaste en betrokken mensen. Een paar uur per week werken ze aan taalvragen van eveneens tientallen laaggeletterde Nederlanders en mensen met een migratie achtergrond. Ze oefenen samen met de taalvrijwilliger het spreken, schrijven en/of lezen van het Nederlands. Dat doen ze in het Taalcafé of één-op-één...

Bekijk details van Taalvrijwilligers met passie gezocht!