Digitale geletterdheid

Je bent Digitaal Geletterd als je de vier basisvaardigheden beheerst: ICT-basisvaardigheden, computational thinking, mediawijsheid en informatievaardigheden. Deze vaardigheden heb je nodig om je staande te houden, te ontwikkelen en goed te kunnen functioneren in de maatschappij.

• ICT-vaardigheden (het kennen van functies en basisbegrippen van computers en mobiele apparaten)

• Computational Thinking (problemen kunnen oplossen met computertechnologie)

• Mediawijsheid (bewust en kritisch omgaan met media)

• Informatievaardigheden (zoeken, verwerken en gebruiken van informatie

Het Educatieve Programma

Basisscholen voelen de noodzaak om de digitale geletterdheid van leerlingen te vergroten, blijkt uit de Monitor Digitale Geletterdheid 2019. 72% van de leerkrachten geeft aan in één of meerdere vakken aandacht te besteden aan digitale geletterdheid, en leerkrachten schatten de digitale geletterdheid van hun leerlingen op gemiddeld
een 4,9 (op een schaal van 0 tot 10). De onderzoeksresultaten zijn samengevat in een handige infographic.

Speciaal voor het basisonderwijs heeft Bibliotheek Noordwest Veluwe een aantal educatieve programma’s ontwikkeld om bij u op school aan de slag te gaan met digitale geletterdheid.

Meer weten?
Wil je meer informatie neem dan contact op met educatie@bnwv.nl Bekijk het aanbod en bestel gemakkelijk.

Digilab

In het Digilab organiseren we leuke en leerzame activiteiten voor kinderen van 4 t/m 12 jaar en jongeren van 13 t/m 17 jaar op het gebied van programmeren, techniek, media en mediawijsheid.
We helpen 21e-eeuwse vaardigheden te ontwikkelen en om creatief aan de slag te gaan met digitale toepassingen en technieken.

Informatiepunt Digitale Overheid

Heb je vragen over de digitale overheid?  Tegenwoordig kun je van alles regelen via internet. Ook contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Veel mensen vinden dit lastig.
Kun je wel wat hulp gebruiken of ken je iemand die hulp nodig heeft? Kom langs in de Bibliotheek.