Den Haag ('s-Gravenhage)

Den Haag is het decor voor veel verhalen, ook voor kinderen.
Wie op zoek is naar een origineel verjaarspartijtje wendt zich tot de website Kinderboekenstad. Daar zijn Zwerfverhalen te vinden. Deze verhalen hebben als onderwerp een boek, een schrijver, een illustrator, een plaats of een ander thema. Over zo'n onderwerp is een verrassende zwerftocht gemaakt langs bijzondere of spannende plekken in de stad, of de duinen, of een park. Elke tocht heeft als vast punt een museum, gebouw of plaats. Je kunt het Zwerfverhaal meebeleven op de openingsdag, dan is er een speciaal programma met leuke en opmerkelijke extra activiteiten. Ga je op een datum die je zelf kiest, let dan op de openingstijden van de plaatsen waar je langs komt.
Alle verhalen en routes zijn gemaakt om plezierig in gezinsverband of met een groepje kinderen te wandelen. Je kunt ze downloaden van de website van Kinderboekenstad.

Kinderboekenmuseum

En dan is er ook nog een echt Kinderboekenmuseum, vlakbij het centraal station!
Het is leuk voor iedereen. Voor de jongste kinderen (3 t/m 7 jaar) is er de tentoonstelling over Kikker, de schepping van Max Velthuis. Bekende Kikker-boeken zoals Kikker is Kikker, Kikker is verliefd en Kikker is bang zijn letterlijk verbeeld waardoor kinderen op speelse wijze leren over grote emoties als liefde, angst en blijdschap.
Kinderen vanaf 7 kunnen gewapend met hun fantasie en een Slurper op avontuur in een literair luilekkerland dat Papiria heet. Dwalend door het Diepe Denkersdal en de Dwarse Donderstenenravijn ontmoeten ze schrijvers, tekenaars én verhaalfiguren. In een workshop kunnen ze ook zelf verhalen maken, of een strip, of een rap. Alles mag.
Je kunt er ook kinderfeestjes houden, originele illustraties bewonderen, of naar de zomertekenschool.
Voor meer informatie: Kinderboekenmuseum.

Voor meer leuke uitstapjes met kinderen: Literair op stap met kinderen in Nederland.

Literatuurfestivals

In Den Haag is veel te doen op het gebied van literatuur en poëzie. Het Literatuurmuseum en het Kinderboekenmuseum zijn er gevestigd en de stad biedt vele literatuurfestivals.

Wie tijdens en rond de herfstvakantie met kinderen in Den Haag is, kan veel plezier beleven aan het festival De Betovering, een jaarlijks kunstfestival voor kinderen tussen 2 en 13 jaar. De jonge bezoekers kunnen kennis maken met het werk van professionele kunstenaars binnen verschillende kunstdisciplines, met de nadruk op de podiumkunsten. Ook worden diverse theatervoorstellingen opgevoerd die gebaseerd zijn op kinder- en jeugdboeken. Voor meer informatie (o.a. het laatste nieuws en het complete programma, doorzoekbaar op leeftijd, locatie, voorstelling of datum): De Betovering.

Sinds 1995 organiseert Writers Unlimited het internationale literatuurfestival Winternachten.
Dit festival vindt altijd plaats in het Theater aan het Spui en het Filmhuis Den Haag.
Begonnen als een ontmoeting van schrijvers uit Nederland en Indonesië, later aangevuld met Suriname, de Antillen en Zuid-Afrika, is het uitgegroeid tot een van de belangrijkste literaire evenementen van Nederland.

Ook het Crossing Border Festival mag er zijn. Het is één van de grootste literatuur- en muziekfestivals van Europa en het bestaat al sinds 1993. Ieder jaar weer in november kan men talloze 100 optredens bijwonen: interviews, readings en muziek. De bedoeling van dit alles is het samenbrengen van grote namen en nieuwe talenten uit de literatuur- en muziekwereld en grenzen tussen kunstvormen te doorbreken.

En dan zijn er nog het Boekidsfestival, en elke eerste vrijdagavond van de maand in de Centrale Bibliotheek Den Haag Literatuur Late Night. In de zomer kunt u in het fraaie Westbroekpark verschillende theater-, dans- en muziekvoorstellingen bijwonen voor jong, oud en alles daar tussenin, onder de noemer Literatuur op de Parade

Louis Couperus - wandelingen

Met zijn geboortestad Den Haag onderhield Louis Couperus een haat-liefdeverhouding. Hoewel hij ooit beweerde: 'Zo ik iéts ben, ben ik een Hagenaar,' voelde Couperus zich meer thuis in de mondaine omgeving van de Franse Rivièra of het klassieke Rome dan in de benauwende coterieën van het Den Haag tijdens de eeuwwisseling. Toch spelen verschillende van zijn romans in deze stad.

Het Louis Couperus Genootschap organiseert zeer regelmatig een literaire wandeling door Den Haag. De wandeling start bij het borstbeeld van de schrijver in de Surinamestraat (foto links) en brengt de deelnemers vervolgens langs zijn geboortehuis aan de Mauritskade en de woonhuizen waar de familie verbleef na terugkomst uit Nederlands-Indië.
Ook worden de locaties aangedaan waar de auteur zijn romans situeerde: de Archipelbuurt, waar een deel van de familie Van Lowe uit De boeken der kleine zielen woonde en de Nassaulaan, waar de oude heer Takma uit Van oude menschen..., iedere dag zijn oude liefde Ottilie bezocht. Meer informatie op de website van het Louis Couperusgenootschap (Activiteiten).

Wie gewoon met een boek in de hand een wandeling wil maken door de stad van Couperus, kan gebruik maken van het boekje Zoo ik ièts ben, ben ik een Hagenaar van de hand van José Buschman.

De Wereld van Couperus anno Nu – Louis Couperus per boot en te voet

In verband met het Couperusjaar (2013 – toen het 150 jaar geleden was dat Louis Couperus werd geboren) hebben het Louis Couperus Museum (zie hieronder) en Rederij De Willemsvaart de 'Wereld van Couperus anno Nu' combinatie ontwikkeld. Dat is een boottocht gevolgd door een wandeling. Tijdens deze boottocht en wandeling wordt aandacht besteed aan het leven en werk van Couperus en het Den Haag uit de periode 1863-1923. De boottocht start bij de Wittebrug (aanlegplaats bij Madurodam) en eindigt bij de aanlegplaats tegenover het Hilton Hotel. Daar start een wandeling door het Willemspark, langs 19e eeuwse villa’s en Plein 1813. Uw wandeling onder leiding van een gids eindigt bij het Louis Couperusmuseum. Voor meer informatie: Rederij De Willemsvaart.

Louis Couperus Museum

Het museum is gevestigd op de parterre van Javastraat 17 in de Haagse Archipelbuurt, de negentiende-eeuwse stadswijk waar zoveel personages uit Couperus’ boeken ronddwalen, zoals Eline Vere uit de gelijknamige roman. Couperus kende de buurt als geen ander. Als schooljongen woonde hij aan Nassauplein 4, en zijn eerste roman schreef hij in het in opdracht van zijn vader gebouwde huis Surinamestraat 20.
Het museum bevindt zich schuin tegenover de Surinamestraat, waar sinds 1963 Couperus’ bronzen borstbeeld staat. Het huis Javastraat 17 heeft weliswaar geen persoonlijke banden met de auteur, maar het was de studio van de Haagse voordrachtkunstenaar Albert Vogel, die met zijn voordrachten, grammofoonplaten en publicaties vanaf de Tweede Wereldoorlog tot aan zijn dood in 1982 onvermoeibaar gestreden heeft voor grotere erkenning van het werk van de schrijver.
In de vaste expositie in het museum vindt u voorwerpen uit Couperus’ persoonlijke omgeving, zoals zijn schrijfbureau en het portret van zijn vader (deze voorwerpen zijn eigendom van het Literatuurmuseum), en een levensechte kunststoffen beeltenis van Louis Couperus (eigen collectie museum). Het museum organiseert daarnaast per jaar twee exposities rond wisselende thema’s uit Couperus’ oeuvre. Doelstelling van het Couperus Museum is een grotere verspreiding van kennis van en inzicht in werk en leven van Louis Couperus.
Meer informatie: Louis Couperusmuseum.

Jan Siebelink

Een aantal van Jan Siebelinks romans speelt zich af in Den Haag. In zijn website zijn handgetekende kaartjes te vinden waarmee de wandelaar een kijkje kan nemen op de locaties waar verschillende romans zich afspelen. Het gaat om deze titels: Oscar, Vera, Suezkade, Engelen van het duister, en Het lichaam van Clara.

Literaire Routes - Literatuurmuseum

Dwalen door de wereld van de literatuur. Literaire Routes is een app van het Literatuurmuseum met literaire wandelingen. Wandelaars worden langs locaties uit het leven van schrijvers en dichters en hun boeken gevoerd. Met deze app komt de literatuurliefhebber meer te weten over de belangrijkste literaire plekken in Nederland. Ervaar het Den Haag van Yvonne Keuls, Louis Couperus of Jan Siebelink. De apps zijn vol van literaire verhalen, die met tekst, audio en beeld tot leven komen. De app met literaire wandelingen kan gratis gedownload worden in de Appstore of Google Play.

Poëtisch Den Haag - Een wandeling in gedichten

In Poëtisch Den Haag duikt de poëzie op onverwachte plekken op.
Dichters kregen de opdracht om bij een plek in een stad een nieuw gedicht te maken. Een verrassende route leidt u dan langs bekende en onbekende plekken in die steden. In Den Haag gaat de wandeling van de hofvijver tot Scheveningen; van de gevreesde tramtunnel tot aan de Gevangenpoort (foto rechts). Naast bekende gebouwen en beroemde straten komt u ook op onbekende plaatsen, zodat u een geheel nieuwe blik krijgt op Den Haag, die mooie stad achter de duinen.
Een aantal van de bijdragende dichters heeft een hechte band met de stad, zoals Bart Chabot, Daan de Ligt en Koos Meinderts. Van alle dichters is een zeer beknopte biografie achterin de bundel opgenomen.
Alle gedichten in deze uitgave zijn voorzien van een foto, gemaakt door Jean Paul Yska.

Storytrail - Stadswandeling met verteller

Een Storytrail is een theaterwandeling. Een verhalenverteller neemt je mee de stad in. Je wandelt door het decor van het oude centrum van Den Haag terwijl je de helden, schurken en heiligen van de stad ontdekt aan de hand van verhalen en anekdotes.
Leuke animerende aanpak voor groepen vanaf 2 personen, via 'open inschrijving', of voor besloten groepen vanaf 15 personen. Groepen kunnen in overleg een datum kiezen, of zich aanmelden bij een van tevoren vaststaande wandeling. Voor meer informatie, ook specifiek voor Den Haag, zie de website van Storytrail.

Begraafplaats Oud Eik en Duinen

Op de prachtige, eeuwenoude dodenakker Oud Eik en Duinen (ingang: Laan van Eik en Duinen 40) kunt U rustig wandelen en natuurlijk op zoek gaan naar de graven van beroemde schrijvers en dichters die er begraven liggen, o.a. Menno ter Braak, Ferdinand Bordewijk, Louis Couperus, P.C. Boutens en J.J. Voskuil.
Meer informatie: Oud Eik en Duinen.

Het statige Den Haag van Yvonne Keuls

Yvonne Keuls is geboren in Batavia, in het toenmalige Nederlands-Indiё. Ze was zeven jaar toen haar familie naar Den Haag verhuisde, waar zij terechtkwamen in het Statenkwartier. Dit is een prachtige wijk met deftige herenhuizen en mooie lanen, waar Yvonne Keuls ons doorheen leidt, om te eindigen in een (jawel!) Indonesisch restaurant.

De wandeling is te vinden in het boek 52 wandelingen met schrijvers naar hun jeugd. Dit boek bevat van 52 schrijvers een korte biografie en een beschrijving van een wandeling door het dorp, de stad of streek van hun jeugd, afgesloten met een plattegrondje, tips en wat praktische en interessante adressen (cafés, campings, musea etc.)

Het Spinozahuis

In Den Haag, aan de Paviljoensgracht 72-74, bevindt zich de woning (Domus Spinozana) waar de wijsgeer in 1677 is gestorven.
Vereniging Het Spinozahuis heeft er een studiezaal met bibliotheek ingericht waar men, na afspraak (tel. 070-3463123), zowel tekstuitgaven als studies vanaf de negentiende eeuw over Spinoza kan raadplegen.
Meer informatie: Vereniging Het Spinozahuis.

Wie meer over Spinoza wil weten kan natuurlijk ook terecht op Wikipedia, of gaat eens een paar kilometer verderop, naar Rijnsburg, waar een museum aan hem gewijd is.

Laatst gewijzigd: 4-8-2018