Terhorne

Op 24 november 2009 was het precies 100 jaar geleden dat Hotze de Roos werd geboren in Langezwaag (Friesland). Hij schreef een serie verhalen over de dorpsjongens Sietske en Hielke, die in de waterrijke omgeving van hun woonplaats vele avonturen beleefden met hun bootje, de Kameleon.
De verhalen waren ongekend populair; er werden meer dan een miljoen exemplaren verkocht van de 60 titels die de serie uiteindelijk telde,
In 1980 kreeg Hotze de Roos een zilveren pen van de kinderen van een lagere school Terhorne (Fries: Terherne), omdat zij zo genoten hadden van zijn verhalen. Toen zij hem vroegen of de avonturen van Hielke en Sietse zich in hun dorp hadden afgespeeld, antwoordde hij: "Het zou in Terherne gespeeld kunnen hebben".

Vervolgens ontstond in hetzelfde Terhorne een plan om een heus Kameleondorp te bouwen. In 1994 ging het Kameleondorp open voor publiek.
Je kunt door het dorp wandelen, of varen. Je kunt de cel van Zwart bezoeken, het gemeentehuis, het huisje van de familie klinkhamer, de smederij. En in de molen de woudaap en de dorpskerk kun je zelfs drie verdiepingen omhoog. Je kunt ook naar het Avonturen Eiland, waar je kunt lopen over spannende paden, die je leiden over en langs het water, door de bomen en over de moerassen. Je kunt er touwslingeren, polsstokspringen over de sloot, van de kabelbaan en laarshengelen in de poedelpoel. Kortom er valt van alles te beleven. Op het eiland is ook het eten en drinken een belevenis voor jong en oud, je kan zelf van alles bakken op het open vuur bij de opkikker.

Voor meer informatie, waaronder de openingstijden, zie de website.

Voor meer leuke uitstapjes met kinderen: Literair op stap met kinderen in Nederland.

Laatst gewijzigd: 22-11-2016