De Nationale Voorleesdagen 2022

Van woensdag 26 januari tot en met zaterdag 5 februari 2022 vinden voor de 19e keer De Nationale Voorleesdagen plaats, met als feestelijke start Het Nationale Voorleesontbijt op woensdag 26 januari. Meer dan een week lang vinden er allerlei voorleesactiviteiten plaats in onze vestigingen. Daarbij staan het Prentenboek van het Jaar 'Maar eerst ving ik een monster' en de negen andere prentenboeken uit de
Prentenboek Top 10 centraal.

Prentenboek Top Tien

Als je de allerkleinsten gaat voorlezen, welke prentenboeken kies je dan? Uit het overstelpende aanbod maakt een jury van jeugdbibliothecarissen jaarlijks een selectie: de Prentenboek Top 10 2022!

Gratis biebpasje en verrassingstas voor elk kind!

Tijdens de Nationale Voorleesdagen kunnen alle ouders hun kinderen van 0-6 jaar gratis inschrijven bij de Bibliotheek. Je kind krijgt dan een eigen bibliotheekpasje, waar ze tien boeken tegelijk mee kunnen lenen. Voor ieder kind die zich komt inschrijven tijdens de Nationale Voorleesdagen staat een leuke verrassing klaar!

Maar eerst ving ik een monster

Iedere ouder herkent het: snel even instoppen, oké dan nog even een verhaaltje, maar kort… en dan begint het. Dit prentenboek is niet alleen om voor te lezen. Ook als samenleesboek is het een feest: het samenspel tussen de gehaaste volwassene en het kind dat hem of haar uitlokt nog verder te vertellen, zal veel vrolijkheid opleveren. Schrijver Tjibbe Veldkamp schreef een verhaal dat nooit uit is. Een ode aan de fantasie en de betoverende kracht van verhalen: het ideale boek voor ieder kind dat nooit genoeg voorgelezen kan worden.

Het belang van voorlezen

Als je kinderen hebt, is de kans groot dat iemand je ooit heeft verteld dat voorlezen goed is. De meeste ouders lezen hun kinderen tussen de twee en vijf dan ook wel eens of regelmatig voor. Onderzoek wijst echter uit dat je zo vroeg mogelijk moet beginnen en dat het ook zinnig is om voor te blijven lezen als een kind dat ook zelf kan. Natuurlijk is het gezellig en leuk, maar wat voor voordelen heeft het nou precies om met je kind in de boeken te duiken? Hieronder heeft kinderboeken.nl tien belangrijke redenen om voor te lezen voor je op een rij gezet! 

Voorleestips

Hieronder vind je een aantal sites die je op weg kunnen helpen bij het vinden van een leuk voorleesboek voor je (klein)kind. Veel leesplezier samen!