Conferentieweek Dementie Harderwijk

Van 21 t/m 28 september 2018 vindt in Harderwijk een conferentieweek plaats over dementie.
Een week die moet bijdragen aan de bekendheid van deze ziekte, waar uiteindelijk een op de vijf Nederlanders mee te maken krijgt.

Bibliotheek Noordwest Veluwe, ZorgDat, Cultuurkust, Alzheimer Café Harderwijk, Filmhuis Harderwijk, Stichting Podia Harderwijk, Topvoordementie.nl, Thuishuis Harderwijk, HK13TV en Gemeentelijke werkgroep dementievriendelijk Harderwijk hebben de armen ineengeslagen en een week rond activiteiten over dementie geprogrammeerd.

Op vrijdag 21 september, Wereld Alzheimer Dag, wordt om 10.00 uur de week afgetrapt door Burgemeester Harm-Jan van Schaik die een foto-expositie opent in de hal van het Huis van de Stad.

De week wordt afgesloten door niemand minder dan Heleen van Royen, die in een vraaggesprek toelichting zal geven op haar documentaire ‘Het doet zo zeer’. 

Bekijk hieronder het complete programma van de week.

Vrijdag 21 september: Opening van de Conferentieweek

Op vrijdag 21 september, Wereld Alzheimer Dag, wordt om 10.00 uur de week afgetrapt door Burgemeester Harm-Jan van Schaik die een foto-expositie opent in de hal van het Huis van de Stad.
Hierna wordt ingegaan op de ziekte door Anneke Vegter van het Alzheimer Café Harderwijk en draagt Wietse Hummel, de stadsdichter, een speciaal geschreven gedicht voor.
Vrije inloop/toegang.

Vrijdag 21 september: Lezing 'Hoe werkt ons geheugen?'

Douwe Draaisma, auteur, hoogleraar en psycholoog, gespecialiseerd in de aard en mechanismen van het menselijk geheugen, geeft op vrijdagavond 21 september in Bibliotheek Harderwijk een lezing, waarin we worden meegenomen in hoe ons menselijk brein werkt en wat er daarin verandert wanneer dementie zijn intrede doet.

Zondag 23 september: Preek Harderwijkse kerken in teken van ziekte Dementie

Op zondag 23 september besteden meerdere kerken in Harderwijk aandacht aan het onderwerp Dementie tijdens de Preek.

Zondag 23 september: Docu 'Dementie, en wat nu' op HK13TV

Op zondag 23 september zendt HK13TV in de middag en avond de documentaire: 'Dementie, en wat nu' van Blijssie Audiovisueel uit.

Maandag 24 en dinsdag 25 september: Filmvoorstelling Robot & Frank

Op 24 en 25 september vertoont het Filmhuis Harderwijk de film Robot & Frank.
Het verhaal speelt zich af in de nabije toekomst en gaat over de zestiger Frank, die door zijn beginnende Alzheimer een teruggetrokken en eenzaam leven leidt. Wanneer het steeds slechter gaat met de gezondheid van Frank, besluit zijn zoon om een robot te installeren die voor hem zal zorgen. Dit is het begin van een onwaarschijnlijke vriendschap.

Maandag 24 september: Live vraaggesprek over Dementie op Harderwijk FM

Op maandag 24 september van 19.00 - 20.00 uur zijn we live aanwezig in de uitzending van het programma 50+ op Harderwijk FM. Hier gaan we in op het belang van een dementievriendelijk Harderwijk en hoe onze week daaraan bijdraagt.

Dinsdag 25 september: TOP-avond 'Leven met Dementie' in Theater Harderwijk

Op dinsdagavond 25 september om 20.15 uur vindt in Theater Harderwijk een ‘TOP-avond’ plaats: een theateravond waarin een gezin met dementie wordt gevolgd. 
U krijgt een inkijkje in het ‘Niet-pluis’-gevoel, de pijnlijke situaties en het leed achter de voordeur. Ook wordt er met het publiek in gesprek gegaan wordt over dementie. Want: wat weten we er eigenlijk vanaf?

Woendag 26 september:Muziek in de zorg

Bij diverse woon- en zorgcentra in Harderwijk wordt muziek gemaakt voor en met de doelgroep. Dit wordt verzorgd door ZorgDat en Cultuurkust. Nadere informatie volgt spoedig.

Donderdag 27 september: Kindervoorstelling 'Oma, mag ik mijn pop terug?

Mark Haayema, kinderboekenschrijver en theatermaker verzorgt op donderdagmiddag 27 september in Bibliotheek Harderwijk een speciale kindervoorstelling voor kinderen van ca. 4 tot 6 jaar over Oma, die steeds meer vergeet. Samen met zijn theaterpop weet Mark onze kleine vriendjes mee te nemen in de wereld van dementerende Oma.

Vrijdag 28 september: Vraaggesprek met Heleen van Royen over haar docu: ‘Het doet zo zeer’

Op vrijdagmiddag 28 september zal documentairemaakster/schrijfster Heleen van Royen in de raadszaal van het Huis van de Stad aan de hand van fragmenten uit haar documentaire "Het doet zo zeer" in een vraaggesprek de aanwezigen mee nemen in haar ervaringen met haar dementerende moeder.
Wat doet dementie met je, hoe is het om dit van dichtbij in je eigen familie mee te maken en hoe ga je daar mee om? Wat is de mooie keerzijde van deze verdrietige ziekte….

Vrijdag 28 september: Afsluiting van de week

Na het vraaggesprek met Heleen van Royen wordt om 17.30 uur de week afgesloten op geheel eigentijdse wijze door Wethouder Gert Jan van Noort.