Zomeractiviteiten in Bibliotheek Harderwijk

8 augustus 2019, van 09:00 tot 15:00 | Bibliotheek Harderwijk

Kosten: meedoen is gratis / aanmelden via aanmeldformulier of op dag zelf om 8.45 uur

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Lees je fit in de zomer! Tijdens de zomervakantie zijn er stimulerende zomeractiviteiten voor kinderen uit groep 6, 7 en 8. Uit onderzoek blijkt dat het leesniveau van kinderen vaak zakt na zes weken niet of nauwelijks gelezen te hebben. Wij vinden dat ieder kind een goed begin van het schooljaar moet kunnen maken. Ons doel is met name om het leesplezier te stimuleren en kinderen te inspireren om ook andere boeken of teksten te lezen en te schrijven. De zomeractiviteiten starten op donderdag 25 juli en zijn iedere donderdag in de zomervakantie tussen 9.00 en 15.00 uur in de Bibliotheek Harderwijk. Meedoen is gratis!

Afwisselend programma
We hebben een ontzettend leuk en gevarieerd programma waarbij de kinderen zelf verhalen mogen schrijven met behulp van een speciale app, kennismaken met bijzondere boeken en taalspelletjes doen met elkaar. Tussendoor wisselen we dit af met creatieve opdrachten en taalbeweegspellen; die goed zijn voor je lijf en hoofd! Iedere week staan er andere activiteiten op het programma. 

Praktisch 
De zomeractiviteiten starten op donderdag 25 juli en zijn iedere donderdag in de zomervakantie tussen 9.00 en 15.00 uur in de Bibliotheek Harderwijk. Meedoen is gratis! Ouders kunnen hun kind(eren) dezelfde ochtend vanaf 8.45 uur aanmelden in Bibliotheek Harderwijk (of via het aanmeldformulier op deze website).
Wij noteren enkele belangrijke gegevens en daarna kunnen ouders zelf beslissen of zij erbij blijven of niet. Omdat de activiteiten over een aantal uren verspreid zijn, krijgen de kinderen tussendoor fruit en een lunch aangeboden. Tussen 14.45 en 15.15 uur mogen de kinderen opgehaald worden. 

Wil je meer informatie? Lees dan hieronder de veelgestelde vragen of stuur een e-mail met als onderwerp 'zomeractiviteiten' naar educatie@bibliotheeknwveluwe.nl.

Veelgestelde vragen

Zijn de zomeractiviteiten gratis?
Ja, meedoen is gratis! De kosten die wij maken worden volledig betaald door de gemeente Harderwijk en de LIONS. Zij investeren in dit project omdat zij geloven dat het goed is voor kinderen om uitgedaagd te worden en te blijven lezen in de vakantieperiode. 

Gaat het leesniveau van kinderen echt achteruit in de zomer?
Veel leerkrachten zien dat kinderen één of twee niveaus zakken in de zomervakantie bij kinderen die niet of weinig lezen. Dit wordt door professionals  de ‘zomerdip’ genoemd en er wordt al jarenlang onderzoek naar gedaan. (zie ook: www.lezen.nl/nl/strijd-tegen-de-zomerdip)

Moet ik als ouder erbij blijven?
Ouders/verzorgers mogen in de Bibliotheek blijven maar dit hoeft niet. Als je kind goed zelfstandig kan werken en luisteren naar de leiding kun je je kind gerust achterlaten. Wel moet je als ouder ervoor zorgen dat je telefonisch bereikbaar bent. 

Mag mijn kind ook later op de dag komen? 
Nee, dit kan niet. Wij starten om 9.00 uur met het verdelen van de groepen.

Hoe kan ik mijn kind aanmelden? 
Aanmelden kan op twee manieren. Dat kan door middel van het aanmeldformulier op deze website. Ook kun je je kind op dezelfde ochtend tussen 8.45 en 09.00 uur in de Bibliotheek Harderwijk inschrijven. 

Hoeveel kinderen kunnen er meedoen met de zomeractiviteiten?
Er kunnen maximaal 32 kinderen per dag meedoen met de zomeractiviteiten. Wees dus op tijd met aanmelden! Dezelfde ochtend aanmelden kan alleen als er nog plek is. 

Is een dag vol lezen en schrijven niet wat veel?
De kinderen gaan vooral ook zelf veel aan de slag en lezen en schrijven is dan onderdeel van het proces. De lees-en schrijfactiviteiten die op het programma staan zijn natuurlijk wel passend bij de Bibliotheek en vooral erg leuk om te doen. Na de lunch staan er voor de afwisseling veel taalbeweegspellen en creatieve opdrachten op de planning. Deze activiteiten zal de Bibliotheek doen met andere partners. 

Mijn kind vindt begrijpend lezen heel moeilijk, kan hij wel meedoen?
Jazeker! Juist door veel te lezen, leren kinderen nieuwe woorden te onthouden. Deze woorden zijn handig voor een goed leesbegrip. Door het lezen van verschillende soorten teksten (bijvoorbeeld menukaarten, stripverhalen, recepten etc.) worden kinderen beter in begrijpend lezen. Een bekende uitspraak is dan ook: Meer lezen= beter in taal! 

Eten en drinken
Rond 10.30 uur krijgen de kinderen een pauzehapje en rond het middaguur een broodmaaltijd. Bij mooi weer gaan we heerlijk buiten picknicken. De kinderen mogen zelf een broodje pakken en smeren. Er is divers beleg waar zij uit kunnen kiezen. Heeft uw kind een allergie? Geef uw kind dan een eigen broodtrommel mee. 

Kan ik meehelpen als vrijwilliger?
Misschien wel, dat ligt er natuurlijk vooral aan wat je zou kunnen doen. Kun je helpen met het voorbereiden van de lunch? Of bijvoorbeeld het meedoen met de taalspelletjes? Dan kun je een e-mail en korte motivatie sturen naar educatie@bibliotheeknwveluwe.nl.