Week van de Mediawijsheid

17 november 2017 t/m 24 november 2017 | Alle vestigingen

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Van 17 tot en met 24 november is de week van de Mediawijsheid met als thema Generatie Media: samen mediawijs. Laten we in gesprek te gaan over ons online gedrag en mediawijze vaardigheden zodat we elkaars leefwerelden beter leren begrijpen en de volgende stap kunnen zetten richting een generatie die klaar is voor een mediawijze toekomst. De bibliotheek organiseert allerlei leuke mediawijze activiteiten in deze week.

Week van de Mediawijsheid
De huidige generatie kinderen en jongeren groeit op in een wereld vol media. Een wereld waarin je slechts een smartphone nodig hebt om dagelijks op ontdekkingsreis te gaan.Waarin je eenvoudiger met elkaar in contact kan komen dan ooit tevoren. Maar behalve deze eindeloze mogelijkheden, zijn er ook risico’s. Van cyberpesten tot nepnieuws en radicalisering. De manier waarop we ons online gedragen, kan uiteindelijk grote maatschappelijke gevolgen hebben.

Hierover moeten we met elkaar in gesprek, maar dat is niet altijd even makkelijk. Omdat we elkaar niet begrijpen, een andere ‘taal’ spreken of de mediawijze skills missen om tot de kern door te kunnen dringen. 

Van 17 tot en met 24 november worden docenten, professionals, ouders, kinderen en jongeren opgeroepen om zowel thuis als in de klas samen in gesprek te gaan over ons online gedrag en mediawijze vaardigheden.

Lees verder op www.weekvandemediawijsheid.nl

 

Activiteiten tijdens de Week van de Mediawijsheid

  • Peuter- en Kleutercafé - QR codes: Een activiteit voor peuters en kleuters op het gebied van nieuwe digitale media. Ukkies kunnen met behulp van QR code kaarten gemakkelijk digitale prentenboeken bekijken op een tablet in de bibliotheek
  • Social Media voor senioren: In deze interactieve workshop neemt onze docent u mee in de fascinerende wereld van de sociale media. U maakt kennis met de verschillende apps en leert ermee werken.Termen als ‘tweet’, ‘like’ en ‘hashtag’ zullen u daarna niet meer onbekend zijn!
  • Minion Robots maken: Knutsel je eigen Minion Robot met een Kinder Surprise ei! Ben jij gek op Minions en vind je knutselen leuk? Maak dan je eigen Minion uit de film Discpicable Me van een verrassingsei – cocon en allerlei accesoires. Als je klaar bent met knutselen dan kun je van de Minions een Stop Motion filmpje of een stripverhaal maken met de iPad.
  • Omgekeerde Universiteit, Haal meer uit uw smartphone!: Heeft u een smartphone, maar heeft u het idee dat u nog niet alles eruit haalt wat erin zit? Kom dan op donderdag 23 november naar de Omgekeerde Universiteit bij SWN in Veluvine Nunspeet. Laat u bijpraten door leerlingen van het Nuborgh College en vraag maar raak!
  • Fotowedstrijd 'Kijk, mijn digitale wereld': Overal om je heen vind je digitale technologie en gebruiken we digitale media. Kijk eens om je heen, hoe ziet jouw digitale wereld eruit?Wij zijn benieuwd! De winnaar wint een workshop Natuur- en buitenfotografie door fotograaf Ernst Dirksen voor twee personen.

 

In de vestigingen van Bibliotheek Noordwest Veluwe is er in de Week van de Mediawijsheid speciale aandacht voor het thema Generatie Media: samen mediawijs.
Er zijn in de bieb presentatietafels ingericht met diverse media om het thema van dit jaar extra onder de aandacht te brengen. Op de Multitouchtafels in Harderwijk, Ermelo, Putten en Nunspeet staan trailers van de 7 beste films over mediawijsheid die je gezien MOET hebben!