Schrijversfestival 'Wie zag ooit witte pauwen?'

30 maart 2019, van 13:00 tot 17:00 | Museum het Pakhuis, Ermelo

Kosten: gratis toegang

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Op zaterdag 30 maart, aan het einde van de Boekenweek, organiseert Bibliotheek Noordwest Veluwe een gevarieerd programma onder de titel 'Schrijversfestival: Wie zag ooit witte pauwen?'. Een programma door en voor Ermeloërs, dat bestaat uit 4 verschillende onderdelen.

13.00-17.00 uur
Kennismaking met lokale schrijvers en hun werk
Minimaal 10 schrijvers woonachtig in Ermelo komen zichzelf en hun publicaties presenteren. Zij komen voorlezen uit hun eigen werk en hun werk verlopen. Dat kan zowel met boeken die in eigen beheer zijn uitgegeven als met boeken die bij een uitgever zijn verschenen. Het is overigens nog steeds mogelijk om je voor deze presentatie op te geven door een mail te sturen naar anneke.degraaf@bibliotheeknwveluwe.nl

14.00 uur
Presentatie gedichtenbundel 'Wie zag ooit witte pauwen? Ermelo in gedichten'
Fiet van Beek en André Troost hebben meer dan 2 jaar besteed aan het verzamelen van gedichten van Ermeloërs en gedichten over Ermelo. Uit de meer dan 150 gevonden gedichten hebben zij een keuze gemaakt, die nu in de nieuwe bundel 'Wie zag ooit witte pauwen? Ermelo in gedichten' zijn opgenomen. Deze gedichtenbundel is op 30 maart bij de presentatie te koop in Het Pakhuis en vanaf deze datum in de boekhandel verkrijgbaar (verkoopprijs € 14,95).

15.00 uur
Bekendmaking en installatie nieuwe Dorpsdichter Ermelo

Fiet van Beek is bij de opening van de nieuwe Bibliotheek in het gemeentehuis van Ermelo op voordracht van Bibliotheek Noordwest Veluwe geïnstalleerd als de 1e Dorpsdichter Ermelo. In de periode 1 april 2016 t/m 31 maart 2018 heeft ze, deels in opdracht, jaarlijks een aantal Dorpsgedichten gemaakt en gepubliceerd. In het voorjaar van 2018 is haar gevraagd nog een jaar langer in deze functie aan te blijven en daar is ze toe bereid geweest.
Vanaf 1 april 2019 zal een andere Ermeloër deze functie van haar overnemen. Om 15.00 uur zal de naam van de nieuwe Dorpsdichter bekend worden gemaakt, en zal hij/zij door wethouder De Haan worden geïnstalleerd.
Bibliotheek Noordwest Veluwe heeft een onafhankelijke jury samengesteld die zich buigt over de keuze van de nieuwe Dorpsdichter.

16.00 uur
Lezing Tjitske Jansen
Tjitske Jansen (Barneveld, 3 maart 1971) is een Nederlandse dichteres en schrijfster van teksten waarin ze poëzie, proza en theater combineert. Ze is een van de meest gevraagde dichters op scholen en festivals die een grote invloed heeft gehad op zowel het schrijverschap als de performance van veel jonge dichters/ performers na haar. 
In 2003 publiceerde Jansen haar eerste dichtbundel Het moest maar eens gaan sneeuwen waar inmiddels meer dan 15.000 exemplaren van zijn verkocht. Voor haar tweede bundel Koerikoeloem (2007) kreeg ze de Anna Bijns prijs. In 2015 verscheen Voor altijd voor het laatst waarmee ze op de shortlist voor De Bronzen Uil 2015 belandde. Het voorlezen van haar werk ziet Jansen als een vorm van theater: een uniek punt in de tijd waarop een aantal mensen in een bepaalde ruimte bij elkaar is gekomen met het verlangen ter plekke iets te laten gebeuren.
Al ruim tien jaar geeft ze in opdracht van scholen, universiteiten en festivals Eerste hulp bij het lezen en schrijven van gedichten.