Nederland Leest in november: één maand, één thema Voeding

1 november 2018 t/m 30 november 2018 | alle Bibliotheekvestigingen

Nederland Leest is de grootste nationale leescampagne die zich voornamelijk afspeelt in de Bibliotheek. Sinds 2016 staat niet langer één boek centraal maar een thema. In 2016 was het thema democratie, in 2017 robotica; dit jaar is het thema Voeding. Leden van de Bibliotheek kunnen, onder het motto: 'geef je mening, krijg een boek', het gratis boek 'Je bent wat je leest' in onze Bibliotheek ophalen (zo lang de voorraad strekt). Mét de aansporing het te lezen en er met anderen over te praten. Actieperiode donderdag 1 t/m vrijdag 30 november 2018.

Thema Voeding
Waarom Nederland Leest over eten? Omdat wij zijn wat we eten.
Zonder voeding kan een mens een lange tijd, zonder water niet. Maar toch, de mens eet al heel lang niet meer om alleen maar in leven te blijven of zijn kroost te kunnen onderhouden. De mens neemt vanaf haar eerste bestaan voedsel tot zich en krijgt zo de energie om te jagen, land te bewerken om gewassen te kweken, wateren te bevissen en een schuilplek te bouwen.
Vlees, vis, fruit, planten en uiteindelijk groente vormen al millennia lang de bron voor het voortbestaan van de mens. Om de honger te stillen maar ook om de juiste mineralen, eiwitten en vitamines binnen te krijgen waardoor een gemeenschap gezond blijft of zelfs sterker wordt. Soms zelfs om zichzelf te genezen, met kruiden, sapjes en crèmes.
Plantaardig en dierlijk voedsel heeft al deze honderdduizenden jaren een zeer belangrijke plek in het leven van de mens genomen. Volgens de wereldberoemde schrijver Umberto Eco heeft voedsel zelfs de geschiedenis bepaald. Toen hem gevraagd werd wat in zijn ogen de belangrijkste uitvinding van de afgelopen duizend jaar was, antwoordde hij ‘De veredeling van bonen en peulen in de elfde eeuw. Hun toegenomen voedingswaarde heeft ons slimmer gemaakt en zo de Renaissance mogelijk gemaakt.’

Voeding, 5 subthema’s

 • Koken
  Stoven, bakken, braden, grillen, smoren of roken; zoveel stijlen, zoveel smaken.  En over elke techniek bestaat er wel een kookboek om de finesses in de vingers te krijgen. Vegan, vegetarisch, Midden-Oosten, moleculair koken, Aziatisch of juist weer veel (vlees of groente) op de bbq. Hoe ziet de nieuwste trend eruit: oud-Hollandse gerechten.
  Er komt binnenkort een kookboek over Hollandse (cafetaria) snacks van 24Kitchen chef Danny Jansen.
 • Cultuur en lifestyle
  Cultuur- en standsverschillen, historische ontwikkelingen en eten met de rechterhand. Wat doet de Koning als de eregast het vingerkommetje leegdrinkt? Eten en drinken als de grote sociale, verbindende factor en dat gaat niet zonder Instagram en chefs als de nieuwe popsterren.
 • Gezondheid
  Tegenwoordig overlijden er meer mensen aan obesitas dan aan ondervoeding (Global Burden of Disease.) Wat doet al dat eten met ons en waarom worden sommige Japanners en Italianen zo oud? Rauwe vis, olijfolie? Waarom eten wij tegenwoordig zes keer zoveel van het ‘nieuwe gif’ (suiker) als onze grootouders? Is de Schijf van Vijf nog wel actueel en objectief genoeg?
 • Voedingstechnologie
  Is de sojatrend wel zo gezond als deze massaal genetisch is gemanipuleerd en heel veel ontbossing op haar conto heeft staan? Hormonaal kalfsvlees. Een vegetarische slager die 2e wordt in gehaktballenwedstrijd. Nederland is de tweede landbouwexporteur van de wereld. Hoe blijven we dat en willen we dat? Komt ons eten in de toekomst alleen nog maar uit kassen? Of uit laboratoria?
 • Milieu
  Hoeveel Aardes heb je nodig voor 7 miljard omnivoren? Met wat New York weggooit, kun je Amsterdam voeden. Koeien produceren meer CO2 dan ons lief is, ook de biologische. Wat doet al het landbouwgif met de landbouwproducten die over de gehele wereld verbouwd worden en naar alle uithoeken van deze aardbol geëxporteerd worden? Moet echt iedere groente in een plastic verpakkingszakje?

 

Geschenkboek: Je bent wat je leest
Het geschenkboek bestaat uit een menu van vijf uiteenlopende gangen: vijf culinaire kopstukken belichten het thema voeding ieder vanuit hun eigen blik. Zo vormt het boek een verfijnd menu met: fictie, non-fictie, spanning, wetenschap en heerlijke recepten.

Rosanne Hertzberger geeft als microbiologe invulling aan het wetenschappelijke onderdeel van de campagne. Zij is onder meer bekend van haar spraakmakende boek Ode aan de E-nummers en haar publicaties over voeding.

Het subthema cultuur & lifestyle is in uitstekende handen bij Charlotte Kleyn. Als culinair historica en journaliste kan zij alles vertellen over de tradities en gewoonte op het gebied van eten en drinken.

Schrijfster Marion Pauw zorgt voor het spannende element in het geschenkboek. Als thrillerschrijfster heeft zij diverse bestsellers op haar naam staan. Haar bijdrage wordt dan ook een spannend culinair verhaal.

Culinair columnist, recensent en programmamaker Joël Broekaert is altijd zeer betrokken bij de productie en herkomst van ons eten en drinken. Hij is dan ook bij uitstek geschikt om over technologie en milieu te schrijven.

En natuurlijk mag de Kok des Vaderlands, kookboekenschrijver en TV-maker Pierre Wind in dit lijstje niet ontbreken. Hij gaat schrijven over het thema koken. Uiteraard op geheel eigen wijze…

Kom dit boek ophalen in onze Bibliotheek (zo lang de voorraad strekt).

 

OntMoet Mama
Op donderdag 8 november staat de maandelijkse inloopochtend OntMoet Mama in Bibliotheek Nunspeet in het teken van voeding in het kader van Nederland Leest.

 

Nederland Leest Muziek(web)
Omdat Nederland Leest in het teken staat van voeding, spitte Muziekweb door de Schijf van Vijf en probeerde een gebalanceerde portie muziek voor ons klaar te maken.