Lezing door classicus Hein van Dolen – over Lysistrata

11 oktober 2018, van 20:00 tot 22:00 | Bibliotheek Harderwijk

Kosten: € 7,50 voor niet-leden / € 5,00 voor bibliotheekleden, spelers en ondersteuners van Theaterwerkplaats

Drs. Hein van Dolen neemt u op 11 oktober mee naar de bakermat van onze beschaving, het oude Griekenland, waar theater is uitgevonden. Hij plaatst de komedie Lysistrata in de tijd waarin het geschreven is en geeft toelichting over het waarom van zijn vrijmoedige, soms grofgebekte vertaling. U zult zijn lezing aanstekelijk en geestig vinden en als inspirerend ervaren!

Hein van Dolen is een Nederlands classicus en publicist. Als vertaler maakt hij klassieke toneelwerken geschikt voor opvoering in de huidige tijd. Vrijwel ieder onderwerp uit de Griekse Oudheid weet Hein van Dolen op een levendige manier toegankelijk te maken. 

Lysistrata is de oudste van drie vrouwenkomedies geschreven door de Griekse schrijver Aristophanes. De eerste opvoering vond plaats in het jaar 411. In dat jaar is de stad Athene er slecht aan toe. Als gevolg van de voortdurende oorlog is maar één derde van de mannelijke bevolking overgebleven. De vrouwen nemen het initiatief en leggen de eed af: geen seks meer met de mannen voordat de vrede is getekend. Tot grote verontwaardiging van de mannen! Het pikante verhaal ‘Lysistrata’ geeft in vrijmoedig taalgebruik en doorspekt met cabareteske liedjes, lucht aan thema’s als oorlog en vrede, machtsverhoudingen tussen mannen en vrouwen en de rollen die zij spelen op het politieke wereldtoneel. De komedie van toen zal in november worden opgevoerd door Theaterwerkplaats Harderwijk, vrouwen en mannen van nú (zie ook www.theaterwerkplaatsharderwijk.nl).

Hein van Dolen geeft u in zijn lezing, met grote kennis van zaken en op inspirerende wijze alvast een inkijk in het verhaal van toen, geplaatst in de tijd van nú.

Praktische informatie

De avond begint om 20.00 uur in Bibliotheek Harderwijk in het Huis van de Stad, Havendam 56 in Harderwijk.
Entree: € 7,50 voor niet-leden  / € 5,00 voor bibliotheekleden, spelers en ondersteuners van Theaterwerkplaats.
Toegangskaarten zijn online te koop via www.ticketkantoor.nl/shop/Lysistrata